Quantcast
Новини Пловдив » ИЗБОРИ 2019 » Проф. Константинов: Мобилно приложение ще помага при броенето на гласовете
България Важно ИЗБОРИ 2019 Политика

Проф. Константинов: Мобилно приложение ще помага при броенето на гласовете

Ново мобилно приложение ще помага на избирателните комисии при броенето на гласовете. Членовете на комисиите ще проверят дали са изпълнени контролите на протоколите. Това означава дали са сметнали правилно гласовете – например ако има 120 гласуващи, дали отчетените гласове не са 130. Където има струпване на секции, ще се раздадат и таблети. Но те няма да са свързани с интернет, така че няма как да бъдат хакнати. Това обясни математикът проф. Михаил Константинов пред Нова телевизия.

Той коментира, че изборите, които предстоят, са точно толкова сложни като изборите от преди 4 години. По думите му единствената разлика е в това, че преди 4 години партиите и коалициите, които се явявали, са 45, а сега са 66. Това означава, че обемът на информацията ще е по-голям.

„Най-важната задача в момента е да се обучат комисиите. Поне 1-2 трябва да знаят как се попълва протокол“, допъли проф. Константинов.

Той обясни, че проблемите, които възникнаха при предаването на протоколите в „Арена Армеец“ преди 4 години, са се получили, тъй като комисиите са били връщани многократно. А е имало и комисия, връщана 45 пъти.

„Това не представлява обработка на резултатите. Нашите избори не могат да бъдат хакнати. Американските може, френските може, нашите не може. Информацията се пренася на флашка. Не са свързани машините с интернет“, каза още проф. Константинов.

По негово мнение трябва да отпадне забраната междинни резултати да се съобщават през целия ден на изборите.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...