Новини Пловдив » Важно » Антовата къща става галерия, посетители влизат само с калцуни
Важно Градът Култура

Антовата къща става галерия, посетители влизат само с калцуни

Антовата къща в Стария град.

Галина ГЕОРГИЕВА

Възрожденска къща „Антовата къща“ в Стария град става художествена галерия. Тя ще бъде включена в Нощта на музеите и галериите, както и ще стане част от програмата на „Празници на Стария град“. Посетителите ще влизат само с калцуни, а за персонала ще бъдат осигурени специални обувки или пантофи.

Антовта къща ще бъде дадена под наем за 5 години на „Евро Баланс Трейд“ на Йорданка Ташева. Фирмата спечели конкурса в края на юли, а днес на последната сесия на местния парламент съветниците трябва да одобрят дружството като наемател.

На предходната сесия предложението за отдаване под наем на имота, който се намира на ул. „Княз Церетелев” 23 , беше подкрепено само от 24-ма съветници и не се прие. За да се вземе решение, трябват минимум 26 гласа. Тогава общинските съветници от Патриотичен фронт и БСП гласуваха „против“ и „въздържал се”.

Фирмата на Йорданка Ташева спечели конкурс в надпревара със „Свободна зона” АД, в което Общината е акционер. Месечният наем, който ще плаща, е 1220 лева. Дружеството е предложило специални мерки за опазване на сградата, която е част от културното наследство.

Дворът и градината ще се поддържат целогодишно, керемидите и улуците ще бъдат подменени, ако е необходимо. Предвиждат се и други ремонти, както и закупуване на термометри, влагомери и пожарогасители на всеки от етажите на сградата. Набелязани са и мерки за борба с гризачи и инсекти, както и опазване при почистване на недвижимите културни ценности. На Антовата къща ще бъде осигурена постоянна охрана.

Още новини по темата

Фирма с 2 лв. капитал взима Антовата къща в Стария град

Обявиха конкурс да отдаването под наем на Антовата къща

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!