Новини Пловдив » Важно » Атанас Скатов се изравни по осемхилядници с Боян Петров, изкачи Дхаулагири
Важно Маршрути Посоки

Атанас Скатов се изравни по осемхилядници с Боян Петров, изкачи Дхаулагири

Атанас Скатов
Атанас Скатов

Борис ВЕЛЕВ, plovdiv-press.bg

Атанас Скатов е изкачил днес, точно в 11:56 часа, връх Дхаулагири (8172 метра), който е седмият по височина на планетата, научи пръв ПловдивПрес от доайена на родния алпинизъм – доц. Сандю Бешев.

С това си постижение сливналията, който завърши висшето си образование в Пловдив, се изравнява по покорени 8-хилядници с иконата на българския алпинизъм – Боян Петров.

За сравнение между двамата обаче не може да иде реч. Причината – изчезналият някъде под Шиша Пангма Боян Петров е изкачил върховете над 8000 метра без кослород, в чисто алпийски стил и без да изчаква към самия връх хора от експедиции. При Скатов положението е по-различно, защото той ползва кислород и често е част от коемерсиални експедиции, какъвто е бил и днешният случай с изкачването на Дхаулагири (Наско е бил част от непалска експедиция, за което си е платил). Тези факти обаче не променят огромната стойност на постиженията на Скатов. Припомняме, че той е веган и се впуска във височинните приключения, без да яде храна от животински произход.

Още по-впечатляващото е, че Скатов от днес официално се превръща в първия българин, който в рамките на една година изкачва цели четири 8-хилядници. Преди да стъпи на Дхаулагири, той стори същото на Канчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2.

Голямата цел на Наско е да стане част от свръхелитния клуб „Хималайска корона“ – да е стъпил на всеки един от 14-те 8-хилядници.

 

 

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close