Новини Пловдив » Важно » Въпреки Брекзит: Университетите на Острова най-предпочитани от пловдивските кандидат-студенти
Важно Образование

Въпреки Брекзит: Университетите на Острова най-предпочитани от пловдивските кандидат-студенти

Международното изложение "Световно образование" се провежда в Пловдив Снимки: plovdiv-press.bg

Галина ГЕОРГИЕВА

Ръст на кандидатите от Пловдив и региона за прием в британски и холандски университети отчита международното изложение „Световно образование“, което се провежда днес в европейската столица на културата. В Гранд хотел „Пловдив“ до 17 часа представители на 17 образователни институции от 25 държави ще консултират ученици и кандидат-студенти за обучение в чужбина.

В офиса на организатора на изложението, фирма „Интеграл“ вече са обработени първите 35 кандидатури от Пловдив за обучение във Великобритания за учебната 2020-2021 г. Документи са подадени и за топ университетите Оксфорд и Кеймбридж, където срокът за кандидатстване 15 октомври. Предпочитани специалности в британските университети са компютърни науки, химия, бизнес, мениджмънт, софтуерно инженерство и архитектура. Другите специалности, които набират популярност, са медии и комункации, психология и филмово изкуство.

Големият наплив за Великобритаия тази година се дължи на факта, че британското правителство запази пълното финансиране на студенти от ЕС и за следващата 2020-2021 учебна година.

„Българските ученици и кандидат-студенти трябва да знаят, че за септември 2020 -а остава запазено финансирането върху таксата за обучение, което е и основният разход във Великобритания. Таксата е 9250 паунда, но кандидат-студентите могат да се възползват от финансиране в пълен размер в държавното кредитиране, което е за целия период на обучение. Независимо какво ще се случи на 31 октомври с Брекзит, това остава потвърдено за следващата година.“, каза за ПловдивПрес координаторът по проект „Световно образование“ Николай Христанов.

Николай Христанов novini- plovdiv-press
Николай Христанов
Снимки: plovdiv-press.bg

„Ако Великобритания излезе от ЕС и се наложи българските студенти да се регистрират за временна уседналост в страната, могат да го направят до юни 2021 година. Като студенти те могат да се обучават спокойно в следващите три -четири години. След това, дори и да излязе Великобритания от ЕС , има срок от две години, в който  могат да остават и работят след завършване. Надяваме се, че ще се стигне до спогодба между различните държави-членки на ЕС за обмен на студенти и да има различни изисквания за всяка страна.“, коментира Христанов.

Той ще информира ученици и кандидат-студенти за образованието във Великобритания по време на Брекзит. „Ще говорим за финансирането, как се изплаща заемът след завършване на обучението, особеностите на прием във Великобритания, кои университети са най-популярни, как се кандидатства и как да се подготвят младежите.“, уточни координаторът на проекта.

Николай Христанов обясни още, че студентите изплащат заема след завършване на обучението и след достигане на определен праг на доходите в държавата, където се реализират. Ако решат да продължат професионалния си път във Великобритания, трябва да получават над 25000 паунда на година, за да започнат да изплащат заема и да връщат 9% от сумата над 25000 паунда. Ако се реализират в България, прагът е 10 000, а срокът за изплащане е 30 години.

Университетите във Великобритания  са най-предпочитани за обучение заради програмите по английски език.

Кои други държави са предпочитани от българските кандидат – студенти и къде първокурсниците ще плащат половин такса – четете след малко

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!