Новини Пловдив » Градът » На форум за образование в Пловдив: 50% по-ниски такси в Холандия, интерес към медицината в Германия
Градът Образование Пловдив

На форум за образование в Пловдив: 50% по-ниски такси в Холандия, интерес към медицината в Германия

Галина ГЕОРГИЕВА

В холандските университети таксите за първокурсниците от ЕС са намалени с 50%. Страната на лалетата остава втората предпочитана от пловдивските ученици и кандидат-студенти държава за висше образование в чужбина, след Великобритания за учебната 2020-2021 г. През тази учебна година броят на кандидатите от Пловдив и региона се е удвоил, стана ясно на международното изложение „Световно образование“, което се провежда днес в Гранд хотел „Пловдив“.

Причина за наплива, освен многото специалности на английски език, е решението на холандското правителство да намали тасите за първокурсници. Вместо 2143 евро, студентите от всички страни-членки на ЕС ще плащат 1070 евро за първата година.

Сред предпочитаните специалности са международни и европейско право, IT, туризъм, гейм-дизайн, бизнес и икономика, програмиране и компютърни игри.

„Разширява се и портфолиото от програми на английски. Тази година има университети, които добавят специалности като автомобилно инженерство на английски език. В Холандия има два типа университети – за академично и практическо обучение и кандидатите имат по-голям избор. Значителна част от кандидат-студентите избират университети като хага, Бреда, Тилбург и Фонтис“, заяви за ПловдивПрес координаторът по проект „Световно образование“ Николай Христанов.

Изключителен е интересът на пловдивските младежи и към изучаване на медицина в Германия. Само за последната година са записани за обучение шестима души. „ Ако студентите имат ниво С 2 по немски и добър успех, имат възможност за прием там. В други държави, където медицината се изучава на английски, приемът е по-труден, защото има допълнителни изпити, специална селекция и интервюта на място, ограничен е приемът за чужденци. Има някои промени, които очакваме за Германия и Австрия конкретно за медицина, но тепърва предстои да разберем какви ще бъдат те“, обясни Николай Христанов.

Той разказа още, че Франция, Белгия, Испания и Италия също са предпочитани от българските кандидат-студенти държави за обучение. Сред търсените специалности е и дизайн в Италия.

В Дания, Швеция и Финландия няма такси за обучение. А в САЩ и Канада сумите варират от малко над 9 000 долара до 54 000 долара.

Регионът на Пловдив държи първенство и по пътуване на ученици за езикови ваканции в чужбина, като се нарежда веднага след София. Отново най-популярна дестинация е Англия, но има интерес и към Швейцария, чиито образователни центрове предоставят възможност за изучаване едновременно на 4 западни езика и практикуване на зимни и летни спортове.

Още новини по темата

Въпреки Брекзит: Университетите на Острова най-предпочитани от пловдивските кандидат-студенти

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!