Новини от Пловдив » Важно » Бюджетът на Община Родопи е с голям потенциал, но трябва радикална промяна в управлението
Анализи Важно ИЗБОРИ 2019 Мнения Портфейл Регион Родопи

Бюджетът на Община Родопи е с голям потенциал, но трябва радикална промяна в управлението

Лидия Гимишева
Лидия Гимишева

Лидия ГИМИШЕВА, кандидат за кмет на Община Родопи от „Движение ЗАЕДНО за промяна“

В продължение на 7 години е заемала длъжност Директор – „Публични субекти” в „Агенция за кредитен рейтинг и анализи” АД – национална агенция за кредитен рейтинг на общините в България. В това си качество е участвала в изготвянето и връчването на рейтинг на над 60 общини, включително Пловдив, Асеновград, Куклен и Родопи. Кредитният рейтинг е Международен иструмент за оценка на финансовата стабилност на общините. А ето и анализа на финансите на Община Родопи на кандидата за кмет от „Движение ЗАЕДНО за промяна“.

Най-важната част от работата на един кмет е управлението на данъците на хората, защото те сформират бюджета на общината. Всъшност кметът и общинските съветници решават как и за какво да се изхарчат тези средства. От публичните данни, на сайта на Министерство на Финансите, се вижда, че бюджетът на Община Родопи е небалансиран и не отразява реалните нужди на населението.

Заложените собствени приходи за 2019г. са 10,2 млн.лв, от които 59% разходи за заплати и едва 7% за капиталови разходи (ремонти на улици и изграждане на инфраструктура)

Останалите средства отиват за издръжка на администрацията – ток, вода и други. Спазването на международни стандарти в публични финанси, изисква около 25% от бюджета да са инвестирани обратно в населените места, чрез подобрена инфраструктура. Поддържането на уличната мрежа се извършва със средствата, събрани от данък автомобили. Законодателят е придвидил, собствениците на МПС да заплащат за вредата, която нанасят на пътната мрежа.

В общината тези приходи за 2019г. са 1,8 млн.лв., но по улиците на селата не се вижда и стотинка инвестиция. Къде отиват тези пари?

За какво точно плащаме? Мисля, че отдавна е време избраните управници да се съобразяват с европейските стандарти. Благодарение на това градовете в Европа изглеждат различно от нашите.

Особенно впечатление прави разходът за заплати. Общата численост на персонала в администрацията е 167души. Почти 60% от приходите на населението отиват в това перо. Твърде високо е и излиза , че съществуват за да плащат на себе си

На 203 души жители на общината се пада по един общински служител, при средни нива за страната от 450 жители на служител. Вижда се, че администрацията е раздута, но заплатите на служителите са ниски. И това води до влошено обслужване на гражданите. Те не получават качествени административни услуги. С тази политика на управление на човешките ресурси не могат да се привлекат кадри с висока квалификация и мотивация за работа.

Моето предложение към гражданите, за управление на бюджета в Община Родопи е базирано на следните правила за управление на публични средства:

  1. Бюджетът се съставя в интерес на местната общност и отразява реалните нужди на населението. Спазване принципите на законосъобразност, целесъобразност, ефективност, ефикасност и публичност. Обосновани управленски решения, обвързани с резултати.
  2. Пълен анализ на бюджетни разходи и оптимизация. Внедряване на електронни системи за управление, с цел намален разход за заплати.
  3. Спазване на международни стандарти в публични финанси и по-голяма част от бюджета ще се инвестира обратно в населените места чрез подобрена инфраструктура.
  4. Повишена събираемост на местни данъци и такси, контрол върху използването на общинска собственост – наеми, тротоарно право, маси за открито сервиране и др.
  5. Децентрализация на средствата. Сумите, събрани от данък автомобил, данък сгради и данък по прехвърляне на имоти ще се инвестират обратно в населеното място, съобразно приноса. Само така местното население ще усети ползата от новите инвеститори и новоживущите в селата.

За по-стабилна и отговорно управлявана община изберете Лидия Гимишева и нейния екип с №67 в трите бюлетини.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Още по темата

Лидия Гимишева: Подкрепете ни, за да закрием опасните кариери в община Родопи

„Движение ЗАЕДНО за промяна“ издигна Лидия Гимишева за кмет на Община „Родопи“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...