Новини Пловдив » Бизнес » Водещ германски икономист: Новата криза е неизбежна
Анализи Бизнес Мнения

Водещ германски икономист: Новата криза е неизбежна

Манфред Хюбнер
Манфред Хюбнер

Рискът от рецесия в световната икономика и особено в Германия е неизбежен, коментира пред RT управляващият директор на „Sentix” GmbH Манфред Хюбнер.

„Ако разгледаме нашите данни ще видим, че индексите в настоящата ситуация са на отрицателна територия. Това означава, че инвеститорите очакват пазарите или икономиката вече да са в рецесия. И най-големият проблем в настоящата ситуация е, че инвеститорите, поне на фондовите борси, не са много добре подготвени за дълбока рецесия. Те вярват, че централните банки ще направят достатъчно, за да предотвратят по-сериозна икономическа криза и че финансовите институции имат възможностите за такива действия. А ако това не е така? Виждаме, че икономическият импулс е на много негативна територия, имаме много рязък спад”, посочва Хюнбер, цитиран от vesti.bg.

Той добавя, че според последните данни от регулярното изследване на нагласите на инвеститорите, провеждано от „Sentix”, пазарите не са особено впечатлени от най-новите мерки на централните банки. Индексът на икономическите очаквания, особено за Германия и изненадващо за САЩ, е паднал до най-ниското ниво от над 6 години насам.

„За политиците в Германия в момента не е много полезно да казват на хората, че се нуждаем от повече икономически растеж. Заради климатичните промени може това да не е така, но икономиката зависи от растежа. И така, определено положението в Германия е по-лошо не само заради числата, но в следствие на трудната ситуация, че няма политици, които да се изправят и да кажат: „хей, имаме нужда от мерки за възстановяване на растежа”, посочва Хюнбер.

„Икономическият цикъл е нещо много обичайно, много нормално. Така че не трябва да се изненадваме, че след осем, десет години на ръст на икономиката, цикълът приключва с някакъв вид корекция. Но проблемът в момента е, че политиците, хората, които вземат икономически решения, са неподготвени за тази ситуация, защото през последните десет години разчитаха на централните банки и сега вдигат ръце, чакайки централните банки да ги спасят”, смята Хюнбер.

През второто тримесечие на тази година брутният вътрешен продукт на Германия намаля с 0,1%. Предполага се, че германската икономика вече е влязла в техническа рецесия, което ще стане видно от данните за третото тримесечие.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!