Новини Пловдив » Градът » Два дни празник в библиотека „Иван Вазов“! Изложби, кръгла маса, концерт за 140-ата годишнина
Градът Култура Пловдив

Два дни празник в библиотека „Иван Вазов“! Изложби, кръгла маса, концерт за 140-ата годишнина

Галина ГЕОРГИЕВА

Изложби, валидиране на пощенска марка, кръгла маса и концерт, в който ще свирят библиотекари. Това са част от събитията, организирани по повод 140 години Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Директорът Димитър Минев представи днес богатата двуднена програма.

На 14 октомври се откриват две изложби по случай 140 години библиотека „Иван Вазов“ Едната е свързана с албума „Пловдив през обектива на първите фотографи“. Това е съвместно издание на Пловдивската библиотека, Държавна агенция“Архиви“- София и Държавен архив Пловдив. В албума градът на тепетата е представен в своето развитие от 15 фотографи, които са живели и творили в Пловдив в периода на 1860-1920 година. „Всички фотографи са оставили част от себе си в Пловдив, а половината от тях са чужденци. Говорим за времето, когато фотографията е изкуство и когато делото на фотографите е било като това на художниците по изобразително изкуство.Идеята е тази изложба да обикаля както институциите под тепетата, така и цяла България“, каза Димитър Минев.

Димитър Минев-директор на библиотека „Иван Вазов“

Другата изложба е на тема „140 години развитие на Народна библиотека „Иван Вазов“. „Тя обхваща всички периоди, през които библиотеката е преминала. Тук е отредена витрина и за социалистическия период, всички награди, които са получавани тогава, укази на Държавния съвет. Надявам се също да предизвика интерес от страна на гостите“, заяви директорът на библиотеката.

Кулминацията на тържествата е на 15 октомври. От 11 часа ще се проведе официален ритуал по валидиране на пощенска марка, която е дело на пловдивския художник Вълкан Вълканов. На събитието ще присъстват и представители на Министерство на транспорта, високите технологии и съобщенията. Марката ще се продава на цена 1.50 лева.

В 12,00 часа ще бъде открита кръгла маса на тема: „140 години Пловдивска народна библиотека „Иван Вазов“ от Източна Румелия до обединена Европа.“ Водещ на форума ще е журналистът от БНТ Георги Ангелов – водещ на „История БГ“, а негови събседници са пловдивчани, свързани с библиотеката.
Участници в краглата маса са: проф. Кирил Топалов- дългогодишен преподавател в Софийския университет, 2 г. директор на Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий, посланик в Атина и Ватикана, доц. Михаил Груев -шеф на Държавна агенция „Архиви“, проф. Мария Шнитер- преподавател в Пловдивския университет и гл.асистент Младен Влашки – преподавател в ПУ.

„Участниците ще споделят както личното си отношение към библиотеката, така и интересни и непознати досега факти от историята на НБ „Иван Вазов“. Ще покажем и това, с което се гордеем – дигиталната библиотека, чрез която читателите вече имат достъп до милиони документи. Системата позволява търсене по ключови думи, при това и в документи отпреди правописната реформа от 1945 г.
Кръглата маса е открита за всички желаещи, които искат да се запознаят с интересни факти, поканени са бивши библиотекари и приятели на библиотеката“, обясни директорът.

От 14 часа на терасата на библиотеката ще има концерт. Ще бъдат разположени два големи бели рояла, на които ще свирят преподаватели от АМТИИ и Биг Бенд „Пловдив“. Изненадата в музакилната програма е рок банда „Сигнатура“. В групата свирят библиотекари и тогава ще е дебютът й пред публика. „Целта е да превърнем тези два дни в истински празник за Пловдивчани“, увери Димитър Минев. На тържествата се очакват представители от всички библиотеки в страната.

Около 10 000 са читателите на библиотеката, които имат читателски карти, а в едни доста по-далечни времена са били между 25  30 000. Директорът сподели още, че НБ „Иван Вазов“ е привлекателно място за много млади хора.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!