Новини Пловдив » Важно » Д-р Атанас Баташки: Общинското здравеопазване може да бъде спасено, знам как
Важно Градът Здраве ИЗБОРИ 2019 Мнения

Д-р Атанас Баташки: Общинското здравеопазване може да бъде спасено, знам как

Д-р Атанас Баташки
Д-р Атанас Баташки

 

Политиката на ГЕРБ спрямо общинското здравеопазване е неадекватна и погрешна и води до закриване на общински здравни заведения. Това е категоричното мнение на д-р Атанас Баташки, кандидат за районен кмет на „Северен“ с №56 в бюлетината.

Д-р Баташки се обосновава с примери на закрити или зле управлявани общински лечебници – Белодробна болница, МБАЛ „Св. Мина“ и бившата трета градска в кв. Столипиново. Той изтъква, че това лишава гражданите от специализирана медицинска помощ, разположена равномерно по районите на града. По думите му общинското здравеопазване има своя дълбок социален ефект и социалистите ще го отстояват. В платформата на „БСП за България“ са заложени мерки за излизане на общинските болници от тежкото състояние. Част от тях са насочени към

повишаване на нивото на компетентност чрез привличане и задържане на млади лекари специализанти

„За да работи едно лечебно заведение по скъпи пътеки, то трябва да има ниво на компетентност, т.е. специалисти. Обемът на извършена дейност е факторът с най-голямо значение за формирането на възнагражденията. Заплатите в общинските болници, особено на медицинските сестри, са ниски и те напускат“, обяснява ситуацията д-р Баташки. Този порочен кръг е резултат от статута на лечебните заведения, които са търговски дружества.

Според д-р Баташки има авангардно решение и то е: За общинските болници да се приложи практика на чл. 5 от Закона за българското здравеопазване, при който собственикът на здравното заведение подсигурява основните заплати на медицинския персонал, а средствата за допълнително материално стимулиране идват от дейността по Здравна каса.

„Разбира се, това е идея, но тя може да се дискутира“, споделя кандидатът за районен кмет на „Северен“. Друг вариант е да се стимулира профилактирането на социално значими заболявания и чрез специални програми да се извършва в общински лечебници.

„Общината като принципал може да възложи профилактичните прегледи на нейните служители да се извършват в общинските болници, а не от външни служби по здравна медицина, смята д-р Баташки

Според него е „Въпрос на мениджмънт в сектора и на политическа воля“ това да се случи.

Довечера по покана на кандидата за кмет на Пловдив от „БСП за България” Николай Радев в заседателната зала на хотел „Лайпциг” с представители на медицинското съсловие ще бъдат разисквани именно въпросите за спасяването и развитието на общинското здравеопазване. В листата на БСП с № 56 има четирима лекари, акушерка и главна медицинска сестра. Това са хирурзите – Атанас Баташки. Любомир Паунов и Регина Хатър, анестезиологът Таня Дилова, акушерката Даниела Атанасова и хирургичната сестра Бойка Балтаджиева.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!