Новини Пловдив » ИЗБОРИ 2019 » Неохрон: Лек спад за Здравко Димитров, при балотаж Славчо Атанасов печели
Важно Градът ИЗБОРИ 2019 Политика

Неохрон: Лек спад за Здравко Димитров, при балотаж Славчо Атанасов печели

Галина ГЕОРГИЕВА

Лек спад в подкрепата на кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив Здравко Димитров и победа на Славчо Атанасов на балотажа отчита Изследователска агенция „Неохрон“ в разгара на предизборната кампания в Пловдив. Новото социологическо проучване е направено между 1 и 6 октомври, анкетирани са 730 пловдивчани чрез интервюта „очи в очи“ по домовете.

Председателят на социологическата агенция „Неохрон“ Николай Близнаков заяви, че няма голяма промяна спрямо изследването преди месец. „Трима кандидати са фаворити – Здравко Димитров, Славчо Атанасов и Дани Каназирева. Наблюдава се лек спад за кандидата на ГЕРБ.

Здравко Димитров и Славчо Атанасов имат между 21-22% минимална подкрепа и до 30% максимална. Очаква се тежък балотаж. Една минимална преднина, която отчитаме в момента за Здравко Димитров е недостатъчна, за да му гарантира успех на втори тур. На балотажа обикновено се получава феномена „всички срещу управляващите“. Преди четири години Иван Тотев водеше значително на първи тур, а на балотажа резултатите се изравниха“, припомни Николай Близнаков.

Той подчерта, че дори да влезе с 2-3% преднина, за Здравко Димитров ще бъде много трудно, и дори малко вероятно, да го спечели. Председателят на „Неохрон“ обясни още, че

вторият тур ще зависи много от това кои партии каква подкрепа ще обявят за единия и за другия кандидат.

При балотаж между Здравко Димитров и Славчо Атанасов предимство има кандидатът на НФСБ/ ВМРО. За Димитров биха гласували 29%, а за Атанасов – 32%.

Ако балотажът е между Здравко Димитров и Дани Каназирева, лек превес има кандидатът на ГЕРБ. За Здравко Димитров ще гласуват 28%, а за Дани Каназирева – 25%.

Кандидатът на БСП Николай Радев събира подкрепа между 7 и 10%, но от „Неохрон“ отчитат увеличение от 1-2 пункта спрямо миналия месец

„Кампанията му сега се развива и очаквам до 27 октомври още да подобри резултата си. Въпреки това той ще остане на четвърто място, след Здравко Димитров, Славчо Атанасов и Дани Каназирева“, прогнозира Николай Близнаков.

Според изследването подкрепата за Атанас Костов от Демократична България варира от 2 до 5%, а Николай Бухалов от Кауза Пловдив събира подкрепа от 2 до 4%

Според проучването листата на ГЕРБ за общински съветници води убедително с 35% подкрепа и партията продължава да е основната политическа сила в Пловдив. На второ място се нарежда НФСБ/ВМРО с 19-20% подкрепа. Съюз за Пловдив и БСП имат близки резултати между 12 и 13%, следвани от Демократична България – 5%. Кауза Пловдив получава 3%, а всички останали събират общо 13%.

Сред нерешените проблеми на Пловдив анкетираните посочват: високите местни данъци и такси, граският транспорт, замърсената околна среда, корупционните сделки и разпродажби.

Още новини по темата

„Неохрон“: Балотажът в Пловдив ще е труден – Зико с преднина, Славчо и Дани го настигат

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!