Новини Пловдив » Градът » 500 души празнуваха 70 г. Спортно училище в Пловдив, Стефка: Благодаря ви, че съм в Космоса
Градът Пловдив Спорт Спорт Важно

500 души празнуваха 70 г. Спортно училище в Пловдив, Стефка: Благодаря ви, че съм в Космоса

Стефан ВЕЛЕВ, plovdiv-press.bg

Грандиозен празник. Така може да се опише 70-годишнината на спортното училище „Васил Левски“, която бе отбелязана днес. Събитието се състоя в зала 7 на Панаира, която се оказа тясна, за да побере гостите, официалните лица и всички, които счетоха да нужно да уважат годишнината на най-продуктивната люпилня на спортни таланти у нас.

Школото, което безспорно през годините се превърна в институция, бе организирало вълнуващо тържество. Над 500 души се събраха и в продължение на над 2 часа станаха свидетели на речи от страна на велики спортисти, градски управници, както и на стилно подбрана забавна програма. Стигна се дотам, че много гости се наложи да стоят прави, просто столовете в един момент свършиха.

Спортното училище в Пловдив е основано през 1949 година. То започва съществуването си като Техникум за физическа култура и спорт. През 1972 г. се преобразува като Средно спортно училище, а от 2004 година вече е Спортно училище „Васил Левски“.

Възпитаниците на прочутото в цяла България, а и по света, школо са спечелили за България 8 златни, 13 сребърни и 16 бронзови медала от олимпийски игри. От световни първенства отличията са 49 златни, 37 сребърни и 48 бронзови, а от европейски първенства равносметката е 47 златни, 24 сребърни и 24 бронзови медала.

Най-силно вълнение предизвика присъствието в залата на олимпийската шампионка с неподобрен и досега рекорд от 209 см в скока на височина – Стефка Костадинова

Шефката на БОК леко закъсня, а с това празничната програма също се забави с няколко минути.

Първа на сцената застана директорката на училището – Ружка Генова, която изброи имената на най-заслужилите възпитаници и им благодари, обещавайки след 5 години – на юбилея да има още по-пищен празник.

Стефка Костадинова пък трогна всички: „Благодаря на всекиго в Спортното училище, защото е сигурно, че без хората там нямаше да достигна върховете. Благодаря сърдечно и на лелките от стола, които ни хранеха с, ах, само каква вкусна храна. Тримата ми треньори също няма как да ги пропусна. Благодаря ви, че България и едно момиче от спортното училище стои горе в Космоса. Въздухът в Пловдив е вълшебен.“

Примата на леката атлетика бе дълго аплодирана след топлите си думи.

Носителят на 2 олимпийски титли и кандидат за кмет от „Кауза Пловдив“ Николай Бухалов направи добро впечатление като обърна внимание на всички, които искаха да се докоснат до него

От сцената той заяви, че с умиление си спомня всички хубави моменти в училишето, което го е изградило като човек и спортист.

Зам.-кметът по спортните въпроси под тепетата и кандидат за кмет на район Централен Георги Титюков от „Кауза Пловдив“ обяви,  че поклонът е най-малкото, което всички дължим на легендарните спортисти и се надява и в бъдеще спортното школо да вади елитни състезатели.

Здравко Димитров, който е кандидат за градоначалник от ГЕРБ, пък призна, че ако машина на времето го върне назад – пак би избрал да учи в спортното училище: „Искам да изкажа моите благодарности към учителите си, към всички тези, които бяха в основата на успеха ми в училище. Ако можех да се върна в миналото, пак бих се записал тук. Който успее в това училище, после има успех и в живота, с каквото и да се захване“.

Георги Титюков и двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов

Плеядата от звездни гости и разпознаваеми спортни лица в зала 7 на Панаира бе впечатляваща. Сред тях Анна Узунова, Петър Зехтински, Нонка Матова, Ангелина Михайлова, Каспар Симеонов, Мария Петрова и др.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close