майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Съботен цикъл: Тъжна песен за берачите на бадеми в млечна зрялост
Важно Мнения Съботен цикъл

Съботен цикъл: Тъжна песен за берачите на бадеми в млечна зрялост

Георги Петров
Георги Петров
  • Яничари ходят, мамо, от село на село. Мъжки рожби вземат, мамо, яничари правят.“ Скандинавци ходят, мамо, от махала на махала. Рожбите ни вземат мамо, гейове да правят…

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл

От години се чудим как може да има толкова наивни, доверчиви и глупави хора, които да се доверяват на телефонните измамници и да им хвърлят спестяванията си през терасата. Има ги и ако ги наричаме глупави, само ще увеличаваме страданията им, причинени им от изключителната гавра с добротата им.

Сега започнахме да се чудим как може да има толкова масови наивност и страх от произволи на властта, които очевидно причиниха изпразването на училищата в циганските махали на нашите градове и градчета. Има ги за съжаление и подигравката с тази масова психоза също е неуместна.

Стократно по-неуместни са оправданията на политици, общественици и най-вече на висши администратори, че чудото с опасенията от нов кръвен данък на 21 век е станало в предизборно време,

а в такова време всичко можело да се очаква. Какво е това време? Време на анархия и беззаконие, официално признавани от властовите структури?

Те, тези стуктури не били проспали злокобните опити на някаквите лоши хора и организации да всяват паника сред различните слоеве на населението и да използват тази паника за политически, та дори и за геополитичиески цели. Следили ги били от месеци и от години.

Доколкото е масово известно, следенето, слухтенето, т.е. подслушването и въобще използването на агентура е обществено оправдано, когато събраната чрез тази дейност информация се използва, за да бъдат предотвратявани обществени ексцесии, подобни на вече случилите се с циганските деца и родители. Като са ги следили, защо не са взели мерки срамната психоза да бъде избегната.

Няма да се учудя, ако прочета или чуя официално изявление на овластен манипулатор, според което в предизборно време тези длъжностни лица от правоохранителната ни система, които следят за възникването и развитието на антиобществени намерения и явления и тези длъжностни лица от същата система, чието задължение е да ги пресичат със строгостта на закона, не си говорят. Защото можели да ги обвинят, че незаконно се политизират.

Нашите управници от всякакъв ранг от селския кметски наместник до самия абсолют, т. е. г-н премиерът, са царе на оправданията за несвършена поради некомпетентност и бездействие работа.

И какво се получи? През 21 век имаме кавър вресия на народната песен от средните времена на Османската империя

Яничари ходят, мамо, от село на село. Мъжки рожби вземат, мамо, яничари правят.“ Скандинавци ходят, мамо, от махала на махала. Рожбите ни вземат мамо, гейове да правят…

Нали и сега има самородни таланти, които съчиняват народни песни. Вижда се, че и житейски сюжети на липсват.

В Сливенското село, където живея през лятото, има почти изоставена огромна стара текезесарска бадемова градина. Не толкова циганите, колкото българите бракониерски я секат през зимата за дърва за огрев. Кооперацията не полага никакви грижи за градината, но през лятото наема цигани от прочулия се квартал „Надежда“ в Сливен да брулят бадемите в млечна зрялост. Продават ги на гърците. Те пък ги пъхат в маслинките си и после ни ги продават като техен деликатес.

Повече от десет години идват едни и същи берачи, десетина човека. Около месец живеят сред градината в палатки, направени от подръчни найлони и вършат тази много тежка работа. Не зная колко им плащат за това, макар че почти всеки ден си приказвам с тях, повечето с техния водач, човек вече на възраст.

Да стоиш в махалата – лошо, казва той. Нямало работа, а трябва да се яде, дрешки трябват, обувки трябват. И какво да правят, отивали при махленските лихвари. Най-напред било вземеш 100 лева заем, на края на месеца връщаш 120. Сега вземеш 100, връщаш 200. Ако не ги върнеш в срок, бият лошо. Не лихварите, имат си платени биячи.

Защо не се оплачете в полицията, питам аз наивно. Още не си си и помислил да се оплачеш и те вече знаят и още по-лошо бият, омърлушено отвръща моят приятел от квартала с оптимистичното име „Надежда“.

Мисля си аз сега, като вървя покрай зарязаните от берачите на млечни бадеми платаки и купищата отпадъци, оставени от тях преди месец и нещо в градината, защо пък те вече в „Надежда“ да не си помислят, че след като държава ли, власт ли, кмет ли нямат изгода да пречат на лихварите да им дерат кожите, сега ще се напъват да пречат на някакви чужденци деца да отвличат гейове да правят. Нали пусти пари са в основата на всяко беззаконие.

И още нещо, когато се подиграваме на масовата човешка наивност и масовите човешки страхове, съзнаваме ли какви пък човешки низости прикриваме с подигравките си.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...