Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Д-р Атанас Баташки: В Пловдив трябва да има болница за долекуване
Важно ИЗБОРИ 2019 Мнения Политика

Д-р Атанас Баташки: В Пловдив трябва да има болница за долекуване

Д-р Атанас Баташки
Д-р Атанас Баташки

Д-р Атанас Баташки кандидат за кмет на район „Северен“ от „БСП за България“ с № 56 в бюлетината представи визията си за общинското здравеопазване и приоритетите си, ако бъде избран за районен кмет.

Политиката на управляващите спрямо общинското здравеопазване е погрешна и води до закриване на общински здравни заведения. Kато пример могат да се посочат бившата Tрета градска болница в кв. “Столипиново”, Белодробна болница и МБАЛ „Св. Мина“, която е във фактически фалит. Смятам, че това лишава гражданите от специализирана медицинска помощ, разположена равномерно по районите на града.

Гражданите на  район „Северен“ споделят, че има две многопрофилни болници в района.  Едната е частна структура, а другата е УМБАЛ“ Пловдив“. Не всички граждани могат да си позволят допълнителни такси, изисквани от частната болница. А Окръжна болница е далеч от това, което беше едно време, споделят гражданите. За да могат да се лекуват, хората са принудени да търсят други лечебни заведения, разположени в други райони на града. Аз като практикуващ лекар знам колко трудно се лекуват пациенти с много придружаващи заболявания или такива без здравни осигуровки. Тези пациенти няма как да попаднат в частна болница, защото не са „атрактивни“ и няма как да донесат печалба на болницата.

Доболничната помощ в района се осъществява от множество малки центрове, които са също  частни структури. Единственият общински медицински център, се оказва ,че е локализиран в сградата на УМБАЛ “Пловдив“, което според мен е грешка от страна на управляващите.  За да се подобри достъпа до здравни услуги на гражданите на район „Северен“, биха могли да се разкрият филиали на Спешна помощ, разположени в различни квартали на района.Това ще намали времето за пристигането на линейките до нуждаещите се. Трябва да бъде направен анализ, възможно ли е и къде в центровете за доболнична помощ да се разкрият стационари, които да работят по амбулаторни процедури с РЗОК. Така по-леките случаи могат да се лекуват там, без да е нужно да бъдат хоспитализирани или да се налага да търсят медицинска помощ в други райони на града.

В Пловдив има необходимост от болници за долекуване. Много тежко болни пациенти се изписват от болниците за активно лечение и се нуждаят да продължат възстановяването си точно в такъв тип лечебни заведения. Поради липсата на такива лечебни заведения за долекуване се налага тези пациенти  да се приберат вкъщи, където техните близки трябва да се грижат за тях. Това  се превръща в социален проблем, защото хората не могат да ходят на работа. Принудени са да обгрижват своите болни близки. Аз смятам, че общината трябва сериозно да помисли за изграждане на общинска болница за долекуване и на поне един хоспис. Защо те да не бъдат изградени именно в район „Северен“?  По този начин ще разкрием нови работни места и  ще развием истинска социална политика, насочена към гражданите.

Друг голям проблем при социалните дейности в „Северен“ е недостатъчният брой на детските кухни и кухните за социален патронаж. Те са твърде малко за района и не са равномерно разположени. Според мен, трябва да бъдат разкрити още кухни.

Много хора от третата възраст, с които общувам и се срещам в район „Северен“, споделят, че няма достатъчно пенсионерски клубове. Един от приоритетите в моята предизборна платформа е именно такъв: Във всеки един квартал на  района да има клуб на хората от третата възраст.

Считам, че развиването на социалните дейности в района, показва на хората загрижеността на общината към своите граждани. Истинската социална политика, насочена към  гражданите на район „Северен“, може да бъде провеждана само от кмет социалист.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...