Новини Пловдив » Важно » Почина великият музикант Милчо Левиев
Важно Общество

Почина великият музикант Милчо Левиев

На 83-годишна възраст издъхнал великият Милчо Левиев. Големият джаз музикант и композитор е починал в късните часове на 12 октомври, съобщава актьорът и журналист Игор Марковски. На профила си той пише: Милчо Левиев, Сбогом! Един от съзвездието „Изключителни музиканти“ Завинаги в звездния оркестър! (19.12.1937. – 12.10.2019.)

Милчо Левиев е композиторът, който най-много е прославил България в джаз музиката. През 1970 г. емигрира в САЩ, където прекарва голяма част от живота си. Там е работил с едни от най-големите имена на джаза като Дон Елис, Били Кобъм и Глен Ферис. Изнася концерти по целия свят и пише филмова музика както за български, така и за американски филми.

Преподавал е в Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис. Удостоен е с орден „Стара планина“ и „Св. св. Кирил и Методий“ за големите си заслуги в областта на музиката.

Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов.

Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close