Новини Пловдив » България » Политика » Георги Стаменов: Обичам да чета обещания за неща, които вече съм реализирал
Важно Градът ИЗБОРИ 2019 Политика

Георги Стаменов: Обичам да чета обещания за неща, които вече съм реализирал

Георги Стаменов е кандидат за втори мандат като кмет на район „Централен“. Издигнат е от партия ГЕРБ, която е под №43 в интегралната бюлетина.

Интервю на Ваня ДРАГАНОВА


– В хода на кампанията научихте ли нещо за район „Централен“, което не знаехте след 4 години кметуване, г-н Стаменов?

– Не, потвърди се мнението ми, че имаме да свършим още адски много работа. Район „Централен“ е много специфичен и трябва да се концентрираме както върху археологията и историята, така и върху инфраструктурата, част от която е на 40-50 години. Върху всичко това трябва да работим в следващите години, за да имаме нормални настилки, зелена система, осветление, места за паркиране и да удовлетворим желанията на нашите съграждани.

– Сега е времето на голямото обещаване преди избори, но бюджетите на районните кметства са много оскъдни. Имате ли надежда, че в следващия мандат това ще се промени?

– Убеден съм, че стъпките в тази посока ще бъдат направени. Ще припомня, че премиерът Бойко Борисов на среща с кметове на райони и кметства пое ангажимент всяко едно кметство да има някакъв минимален бюджет, в зависимост от броя на населението, за да има собствена оперативност. Отделно с евродепутата Андрей Ковачев сме коментирали възможностите в следващия оперативен период – след 2020 г., да бъде дадена възможност на районните кметства също да кандидатстват по европейски проекти. На този етап основно общините са бенефициенти по проектите.

– Район „Централен“ има проблеми и с трафика, и с паркирането, и със зеленината… Приоритет може ли да бъде откроен при това положение?

– Приоритет е целият район. Успяхме в рамките на 4 години във всяка подзона да реализираме проект, без да се фокусираме върху един или друг район, защото всички сме жители на „Централен“. Иначе сред основните ни задачи е възстановяването на дворните пространства във всички детски градини с модерни и безопасни съоръжения. Ще работим и за възстановяването на спортните площадки в училищата. Добре си спомняме миналото, когато в дворовете на училищата се играеше футбол и баскетбол.

– Сега обаче училищните дворове масово са заключени.

– Така е, защото училищата са на делегирани бюджети и директорите се страхуват от вандалски прояви. Но този проблем може да бъде решен с поставянето на видеонаблюдение, което не е толкова скъпо. Не пречи с помощта на „Общинска охрана“ да се осъществява и физически контрол. Може да се направи график и в 22-те училища в район „Централен“ да има охрана до 10 вечерта.

– Другите ви основни задачи?

– Задължително продължаваме работата по тепетата. В първите 2 години на този мандат успяхме да възстановим детската площадка и осветлението на Младежкия хълм, от 2 години работим по Бунарджика, има още какво да се направи по тези два хълма и в следващия мандат, но задължително започваме и благоустрояването на Сахаттепе. Тепетата са зелeните оазиси в сърцето на нашия град и ако ги облагородим и осветим и поставим видеонаблюдение, хълмовете ще станат предпочитано място за отдих на всички. Работим и по културно-историческото наследство – Небететпе и Източната порта. От гледна точка на паркирането възможностите за изграждането на още места и джобове не са големи, трябва да се помисли за подземни и и многоетажни паркинги.

– Точно в „Централен“ подземните паркинги едва ли са вариант, защото е твърде вероятно да попаднете на археологически находки.

– Да, затова трябва да се фокусираме основно върху многоетажните паркинги. Имаме и други и приоритети – новата детска градина „Каменица“, нови ясли на ул. „Стоян Михайловски“ и пристройка към детска градина „Радост“, която е в съседство. Работим и по възстановяване на сградата на Хуманитарната гимназия, която е паметник на културата. В момента заданието е за съгласуване в НИНКН, очакваме в близките седмици то да бъде одобрено и да стартираме процедура по избор на изпълнител. Планираме в двора на Хуманитарната гимназия да бъде построена и нова сграда на ОУ “Княз Александър Първи“, двете училища сега делят една и съща сграда. А по Стратегията за образованието всички училища трябва да са на едносменен режим.

– Как оценявате кампанията досега? Правят ли си кандидатите непочтени номера?

– Има и такива кандидати. Много обичам да чета програми, платформи и обещания, особено за неща, които вече съм реализирал. Прекрасно е просто.

Георги Стаменов и кандидатът за съветник с бюлетина 43 Красимир Тодоров на среща с жители в район Централен.
Георги Стаменов и кандидатът за съветник с бюлетина 43 Красимир Тодоров на среща с жители в район Централен.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close