Новини Пловдив » ИЗБОРИ 2019 » Казусът Димитър Сотиров: Може ли да се кандидатира за съветник човек, лишен от правото да заема обществена длъжност
ИЗБОРИ 2019 Куклен Регион

Казусът Димитър Сотиров: Може ли да се кандидатира за съветник човек, лишен от правото да заема обществена длъжност

Димитър Сотиров

Ваня ДРАГАНОВА

Може ли да се кандидатира за общински съветник човек, лишен от правото да заема обществена длъжност? Върху този въпрос разсъждава състав на Пловдивския административен съд, след като ВМРО-БНД внесе жалба срещу решението на Общинската избирателна комисия в Куклен да заличи регистрацията на бившия кмет Димитър Сотиров от листата на партията. Сотиров беше осъден за длъжностни престъпления на 1 година условно с 3 години изпитателен срок и със същата присъда беше лишен от правото да заема обществена длъжност за срок от 2 години. Този срок изтича на 6 декември 2019-а – месец и деестина дни след изборите, и с този аргумент ОИК- Куклен, заличи Сотиров от листата на ВМРО-БНД. ЦИК потвърди решението като правилно.

Адвокатите на Сотиров се опитаха да убедят съда, че решението на ОИК и ЦИК нарушават правото на клиента им да бъде шзиран, защото в Изборния кодекс няма ограничение, свързано с лишаване от правото  да се заема обществена длъжност. Чл. 397,ал.1, от него гласи: „Право да бъдат избирани за общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място.“ Защитата на Сотиров пледира и че ако той бъде избран, може да положи клетва след датата 6 декември 2019-а.

Председателят на ОИК – Куклен, Николай Чолаков заяви, че решението на комисията е правилно и законосъобразно, и настоя то да бъде потвърдено.

Съдът ще се произнесе в 15 часа.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close