Новини от Пловдив » Важно » Лидия Гимишева: Предлагам прозрачност и ясни правила за разпределяне на парите в „Родопи“
Важно ИЗБОРИ 2019 Мнения Регион Родопи

Лидия Гимишева: Предлагам прозрачност и ясни правила за разпределяне на парите в „Родопи“

Лидия Гимишева
Лидия Гимишева

Лидия Гимишева е кандидат за кмет на Община Родопи от Движение ЗАЕДНО за промяна с №67 в интегралната бюлетина.

Лидия е на 39 г. от Белащица, семейна, с две деца. По професия е финансист, по конкретно експерт в публични финанси. Има дългогодишен опит в анализ и оценка на общински бюджети, като е работила с над 60 български общини. Била е директор дирекция в Областна Администрация Пловдив, където стратира процеса на дигитализация в областта. Притежава висока квалификация в Системи за управление на качеството в държавната администрация.

Децентрализацията е една от основните цели в програмата ни за управление на община Родопи, предложена от „Движение заедно за промяна“. Това е важно условие и гаранция за открито управление. Ще дам пълна гласност на събираните данъци от гражданите по села и разходите, които се връщат обратно под формата на ремонти и изграждане на друга инфраструктура.

Всички знаем, че основно средствата в бюджета на Община Родопи идват от селата от Родопската яка (Белащица, Марково, Брестник, Браниполе, Първенец и Брестовица). Но знаем и как изглеждат улиците на тези села-разбита и липсваща настилка, разрушени тротоари и дори непроходими улици.

Ясна е причината, поради която управата инвестира повече средства в другите села. На първо място политическата конюктура, или казано направо партията, от която е кметът на селото, а от друга страна е и броя на избирателите, които искат да удовлетворят за да гласуват за тях.

Изглежда управленските решения се взимат с мотиви, които са далече от закона и правилата. Това, което предлагам на гражданите и бизнеса е процентно разпределение на средствата за всяко село

Сумите, събрани от данък автомобил, данък сгради, туристически данък и данък по прехвърляне на имоти ще се инвестират обратно в населеното място, съобразно приноса. Само така местното население ще усети ползата от новите инвеститори и новоживущите в селата.

За 2019г. сумите от цитираните местни данъци е в размер на 4 млн.лв., но в момента няма публична информация от кое село колко средства са постъпили

Опита и познанията, които имам са важни, защото винаги става дума за пари. Но са важни не само приходите, а начина по който се харчат парите на данъкоплатците.

В програмата за управление имаме три основни точки в сферата на Децентрализацията.

1. Определяне на бюджет за всяко село и предоставяне на кмета на кметството възможност за управление на средствата. Ясна методика за разпределяне на средствата, обвързана с размера на внесените средства, брой жители, брой фирми, състояние на улична мрежа, наличие на училище и др. Само по този начин кметът на селото може да се прояви като истински управник и мениджър. Ще знае какво да направи, за да повиши средствата за неговото село и конкретно как да го постигне.

2. Синхрон и взаимодействие с кметовете на кметства. Зачитане на избора на населението и прекратяване на различното отношение към кметове от различни политически сили. Спазване на конституционните права и отговорности на кметовете на кметства и общинските съветници, като изборни представители на местната общност. Пълно съдействие от общинската администрация в работата на кметовете и общинските съветници, достъп до информация и ресурс.

3. Публичност на информацията и прозразност на решенията.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...