Новини Пловдив » Градът » От „Кауза Пловдив“ подкрепиха протеста на арменската общност
Градът ИЗБОРИ 2019 Общество Община

От „Кауза Пловдив“ подкрепиха протеста на арменската общност

Георги Титюков и Николай Бухалов подкрепиха протеста на арменската общност.
Георги Титюков и Николай Бухалов подкрепиха протеста на арменската общност.

В двора на Арменската църква в Пловдив в неделя се събраха около 500 протестиращи. Те организираха подписка и поискаха оставката на Епархийския съвет.

Протестът на арменската общност беше подкрепен от представители на Коалиция „Кауза Пловдив“ – кандидата за кмет на Пловдив Николай Бухалов, кандидата за кмет на район „Централен“ Георги Титюков, кандидата за общински съветник Румен Кривицки, както и от единствения представител на арменската общност в общинския съвет на Пловдив Едуард Сарафян.

В протеста се включиха още изявени общественици от арменската диаспора от цялата страна, представители на всички арменски организации от Пловдив. Протестиращи от Бургас, Варна и други градове също подкрепиха каузата.

Причината бе приетият Устав на Арменската Епархия в България, който според инициативния комитет на протеста е приет тайно и нарушава равновесие между духовната и светската власт в общността, като се дава изключителен превес на светската. Устава е направен така че на практика е невъзможно да се промени състава на Епархийския съвет, а усилията ще са равносилни на това да се промени Конституцията на България чрез Референдум. Исканията им са свързани с намиране на общ език между хората и Епархийския съвет, като крайната цел е преразглеждане на Устава. Те изрично подчертават, че пловдивските арменски духовници не са организатори на протеста.

Припомняме и че Коалиция „ Кауза Пловдив“ е единствената, която има представител на арменската общност в Общинския съвет. Това е председателят на групата Едуард Сарафян, който в момента e трети в листата с кандадати за общински съветници. По негово предложение през 2007г. Общинският съвет – Пловдив първи в България осъди остро и призна геноцида над арменския народ.

Коалиция „КАУЗА ПЛОВДИВ“  е с номер 13 в бюлетината за кмет, кмет на район и общински съветници!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close