Новини Пловдив » Важно » Пловдив се сдоби с нова Тройна коалиция – всички срещу Славчо Атанасов
Анализи Важно Градът ИЗБОРИ 2019 Мнения Политика

Пловдив се сдоби с нова Тройна коалиция – всички срещу Славчо Атанасов

На един сигурен съюзник и на плаваща коалиция ли ще разчита кметът Здравко Димитров.
На един сигурен съюзник и на плаваща коалиция ли ще разчита кметът Здравко Димитров.

 

Спас КУЗОВ, ПловдивПрес


Предизборните капани са коварни, особено за хора с липса на опит в живото говорене. Много политици и обществени личности са се сривали като авторитети за миг невнимание и изтървана реплика пред камера.

Нагледен пример е днешният дебат по Нова тв, в който опитните водещи Виктор Николаев и Аделина Радева извадиха непринудените реакции на четиримата участници в разговора за Пловдив.

Здравко Димитров (ГЕРБ), Славчо Атанасов (НФСБ-ВМРО), Николай Радев (БСП) и Дани Каназирева („Съюз за Пловдив”) трябваше стегнато и в рамките на ефирното време да говорят за заплати, икономика, административно обслужване, бизнес климат, трафик, градски транспорт. На практика успяха да кажат много малка част от заученото, но пък репликите и личните нападки натрапчиво избуяха над важните проблеми за решаване в Европейската столица на културата.

Това пък смъкна качеството на разговора.

Трима от четиримата участници се държаха така, сакаш са ходили предварително да репетират кой как да влезе с бутонките на кандидата на патриотите. Помежду си не отправиха нито един сериозен въпрос, но пък с неподправен хъс се нахвърляха върху Славчо Атанасов.

С координираната атака тримата по естествен път показаха кой всъщност е фаворитът в дебата

Чудно е, че и този път човекът на БСП Николай Радев не припозна Здравко Димитров от ГЕРБ като основния си противник, но не пропусна нито един удобен момент да среже Атанасов. Докато обясняваше как Пловдив трябва да стане град на образовани хора, директорът на Английската гимназия неочаквано скастри опонента си вляво с „Г-н Атанасов, не се подсмихвйте, не ги разбирате тия работи“. По-късно поднови атаката с въпрос вярно ли е, че ако стане кмет, ще тегли нов заем. „А на други хора обяснявате, че ще намалявате данъците. Кога казвате истината?“ Славчо Атанасов отвърна, че без заем няма как да се направят важните за града обекти, защото градската хазна е празна, а проекти като „Модър – Царевец“ и пробива под Водната палата изискват милиони.

Дани Каназирева пък си изпусна нервите и на висок глас нарече Атанасов „политическо бебе“. Преди това русата дама провокира Славчо, като постоянно натякваше, че доста от проблемите на града са още от негово време, на което той отвърна, че „повтаря едно и също като папагал“, при което тя на свой ред се обиди.

В момента, в който кандидатът на патриотите обясняваше за предимствата на принципа за мълчаливото съгласие, Каназирева го пресече с реплики „Г-н Атанасов, помним вашето управление, не е пращяло от внимание към бизнеса“, а Здравко Димитров мигом я подкрепи с едно „Напротив“. Големият провал на лидерката на Съюз за Пловдив всъщност дойде след края на официалното време, когато микрофоните, сякаш контролирано, не се изключиха и се чу стенанието на Каназирева, произнесено като прозрение към собственото й политическо бъдеще „Дъното, това е дъното!“ 

След днешния дебат се натрапва една закономерност – в Пловдив се оформя нова Тройна предизборна коалиция – ГЕРБ, БСП и Съюз за Пловдив, чиито контури се очертаха още на предишната драматургия по bTV на площада.

Днес обаче „споразумението беше подпечатано в ефир“.

Особено с последния въпрос, който Здравко Димитров избра отново да зададе на Славчо Атанасов и пропусна стратегически другите трима, като го попита как би поел отговорност след случилото се на мача Англия – България в качеството му на действащ депутат и председател на Комисията за младежта и спорта в Народното събрание. „Нашата задача е да творим закони, нито съм полицай, нито прокурор. Ние нашата работа сме я свършили“, отговори Атанасов. „Видя се как сте я свършили!“, реагира Димитров.

На хилядите читатели на ПловдивПрес ще е интересно дали г-н Димитров би задал същия въпрос и на вътрешния министър, на шефа на столичната полиция, а защо не и на премиера Борисов, който е най-големият началник в изпълнителната власт.

В дебата днес някак крещящо липсваше един кандидат, който да зададе експертното ниво на разговора. Примерно земеделецът Георги Колев, който беше пропуснат от регламента, а кампанията му досега безспорно показва, че има свежи идеи за управлението на града. И разбира всяка дума, изречена в хода на кампанията. Липваше голямо име като шампиона Николай Бухалов, постигнал всички висини в спорта.

Остават десетина дни до изборите, а пловдивчани все още не са видели истински дебат за проблемите на града. Не са разбрали кой кандидат чий е. И дали наистина има „скрити кандидати“ на задкулисието и корпоративните интереси, ръководени вече съвсем неприкрито от една Мека топлина и нови договорки за парцелиране на Пловдив.

За кого всъщност ще дадат своя глас? Дали за една нова Тройна коалиция, проектирана на местно ниво с всичките си зависимости, или за личност, която няма да се страхува от „скелети в гардероба“. Независим градоначалник, който ще работи за гражданите на Пловдив.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close