Quantcast
Новини Пловдив » България » СЕМ уволни единодушно шефа на БНР Светослав Костов
България

СЕМ уволни единодушно шефа на БНР Светослав Костов

Съветът за електронни медии /СЕМ/ освободи предсрочно от поста му генералния директор на Българското национално радио /БНР/ Светослав Костов.

Решението беше взето единодушно за 20 минути, а мотивът е груби нарушения на Закона за радиото и телевизията заради безпрецедентно дългото спиране на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на 13 септември 2019 г

Петимата членове на медийния регулатор гласуваха „за“ без нито глас „въздържал се“ или „против“. Според състава на медийния регулатор Костов грубо е нарушил медийния закон, както и правото на хората по Конституция да бъдат информирани.

Временно изпълняващ длъжността генерален директор на Националното радио регулаторът реши да е Антон Митов – директор Архивен фонд в БНР. Той ще ръководи радиото до избор на нов шеф, което по закон трябва да стане до 3 месеца.

„Аз дадох своя глас за един човек, с дълъг стаж в радиото, който каза, че е приятелски приет и може да намери верния път към хората в радиото. Три месеца по-късно трябва да кажа гласно, че считам, че този човек не се справи с поверената му отговорност“, заяви шефката на медийния съвет София Владимирова.

Според нея въпросите, задавани през последните седмици, се сдобили с малко отговори, а СЕМ и до днес не знаела по каква точно причина „Хоризонт“ не е звучал в продължение на пет часа на 13 септември, при положение, че проблеми с оптичния кабел не е имало.

„Аз продължавам да не разбирам какви действия е предприел генералният директор, за да овладее ситуацията? Каква е гаранцията, че това утре няма да се повтори?“, добави Владимирова и обясни, че после нея ще питат медиите като шеф на СЕМ защо не си е свършила работата.

Главното нарушение – хората били лишени от право на информация. „СЕМ трябва да поеме своята отговорност, за да спаси доверието в обществените медии“, обобщи мотива си да гласува за предсрочното прекратяване шефката на СЕМ.

Бетина Жотева, която се въздържа на предишното заседание, днес гласува „за“ с аргумента, че й е била достатъчна информацията от изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров. „Беше много тягостно изслушване. Допускам, че ще бъде още по-тягостно, ако прокуратурата образува досъдебно производство. Съжалявам, че с колегата Костов, избран преди три месеца, ще трябва да решаваме отношенията си в съда“, добави Жотева.

Галина Димитрова, другата въздържала се миналия път, сега също подкрепи предсрочното прекратяване на договора на Костов със СЕМ. По думите й съветниците му дали време да преодолее тази криза, но той не се възползвал от това.

На днешното заседание бе прочетено становището на Светослав Костов, изпратено до СЕМ. В него Светослав Костов оспорва наличието на основание за предсрочно прекратяване на мандата му, излага съобръжения, че БНР разпространява, освен „Хоризонт“, също така и програма „Христо Ботев“, така че хората не са лишени от правото си на информация. Напомня още, че БНР информира и чрез регионални радиопрограми.

Шефът на националното радио твърди още, че практически не е преустановявано доставянето на сигнала на „Хоризонт“ и програмата е била достъпна чрез интернет страницата на БНР. Костов изтъква, че СЕМ не отчита факта, че три от предавателите са спрени за профилактика, а на територията на цялата страна сигналът не е спрян от БНР.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...