Новини Пловдив » Бизнес » Неудобни въпроси: Финансов магьосник ли е Георги Мараджиев?
Бизнес Важно Мнения Общество Разследване Регион Стамболийски

Неудобни въпроси: Финансов магьосник ли е Георги Мараджиев?

Луксозният комплекс в Слънчев бряг, в който се ширят Мараджиеви.
Луксозният комплекс в Слънчев бряг, в който се ширят Мараджиеви.
  • Кметът на Стамболийски и жена му за година нулират заеми за 3 млн. и трупат 2,5 млн. чисти пари в сметките
  • Фамилията за няколко години изкупи 7 апартамента в луксозен комплекс в Слънчев бряг

Спас КУЗОВ


Корона от луксозни имоти и милиони в банковите сметки бележи възходът на кмета на община Стамболийски Георги Мараджиев и фамилията му през последните години, показа проучване на ПловдивПрес. Мараджиеви са извършили истинско имотно нашествие в престижния комплекс „Ясен“ в курорта Слънчев бряг, сочат справките по вписванията. От 2013-а досега богатата фамилия от скромната община Стамболийски е извършила 9 сделки с луксозни апартаменти, всичките са сключени на нива около данъчната оценка, а някои и под нея.
Колкото Община Стамболийски затъва в дългове, толкова по-богата става фамилията на управляващия кмет Мараджиев, е изводът, който се налага.

През 2015-а, когато встъпва в длъжност като кмет, Георги Мараджиев неясно защо във встъпителната си декларация не описва, че има борчове от над 3 млн. лева, формирани от 1 млн. лева инвестиционен кредит и още 2,3 млн. лева овърдрафт, обезпечени с ипотека върху фабриката му за полиетилен.

Срещу името му в сайта на КПКОНПИ има само „уведомление“, което скрива информацията за имотното състояние. За този си пропуск Мараджиев е вкаран в списъка на Сметната палата на лицата, в чиято проверка е констатирано несъответствие по Закона за публичност на имуществото за висши държавни и обществени длъжности.
Освен заемите, Мараджиев не е декларирал и дяловете на съпругата си Росица в семейната фирма „Полипласт Мараджиев“ ООД.
Интересното е, че година след „уведомлението“ в декларацията на Мараджиев се появяват суми, на които дори всеки богаташ би завидял. В графата за доходи извън тези за заеманата длъжност, получени през предходната календарна година, срещу името му и срещу името на съпругата му Росица са вписани по 1 250 000 лв, или общо 2,5 млн. лева. Изглежда, бизнесът на Мараджиеви рязко потръгва, след като Георги поема управлението на Община Стамболийски.

Успоредно с милионите по сметките набъбват и имотите на фамилията. Сделките с недвижимости започват от 2013-а, или две години преди Мараджиев да спечели балотажа през 2015-а

Имотната инвазия на Мараджиеви в Слънчев бряг

Мараджиев, който допреди няколко месеца минаваше за един от най-близките хора на Цветан Цветанов, явно също като бившия втори в ГЕРБ има афинитет към апартаментите. Особено по морето и в скъпи комплекси, показват имотните маневри на фамилията. На 20 декември 2013 г. Никола и Карл Бест от Великобритания продават на сина на Георги Мараджиев Рангел апартамент №7 в бл. Е на ваканционен комплекс „Ясен“ в Слънчев бряг – изток. Жилището е 47,81 кв. м, за него са платени 26 300 евро при данъчна оценка от 43 019, 80 лв., което прави 550 евро на квадрат. Според справки в брокерски къщи по това време пазарните цени в курорта са се движили от 700 евро нагоре. Вероятно британското семейство е направило жест за сина на Георги Мараджиев.

Сделките продължват. На 28 май 2014 г. съпругата на Георги Мараджиев Росица купува от родената в Башкорстан Елина Естилл апартамент от 49,55 кв. м пак във ваканционен комплекс „Ясен“ срещу 30 000 евро. Данъчната оценка на имота е 52 764,60 лв. Апартаментът е в блок Е и е с №6, тоест съседен на предния, закупен от сина й Рангел. Тук квадратният метър е излязъл на новия собственик към 605 евро, което е пак доста под пазарната цена в Слънчев бряг. Така Мараджиеви се сдобиват с два съседни апартамента.

Явно нямат нужда от втория, защото преди няколко месеца – на 21 март 2019 г. – Росица и Георги Мараджиеви продават същия апартамент на Вангел Георгиев от Сливен за 60 000 лв.

Прави впечатление, че данъчната оценка вече е 39 316,20 лв., или с 13 448 лева по-ниска от предишната. Защо е занижена и защо продават едва ли не на загуба, само Мараджиеви могат да кажат

На 24 октомври 2014 г. – фирма „Полипласт – Мараджиев“ ООД, чийто управител е Георги Мараджиев (тогава още само напорист бизнесмен), продава на съпругата си Росица апартамент 10 в сграда №7 в същия комплекс „Ясен“. Този апартамент е 91,35 кв. м. Мараджиев го продава на жена си за 87 600 лв. при данъчна оценка от 87 642 лв.

Георги прави кавалерска отстъпка на Роси от 42 лв. Цената на просторното жилище излиза 958 лева на квадрат, което прави под 500 евро

Година по-късно, на 25 февруари 2015 г. Следва нова апартаментна сделка – гражданите на Латвия Леонардс Приедолинс и Иева Приедолина продават на Георги Мараджиев апартамент №18 в блок Б на комплекс „Ясен“. Жилището е 56,10 кв. м и е изтъргувано на цена от 30 300 евро. Данъчната оценка е 61 238,50 лв., а продажната цена излиза 540 евро.

Две години по-късно, на 11 април 2017 г. – гражданите на Латвия (Мараджиеви явно имат афинитет към сделки с латвийци) Денисс Соколовс и Йелена Соколова продават на съпругата на Георги Мараджиев Росица апартамент 27 в сграда №7 на комплекс „Ясен“. Жилището е 56,40 кв. м, цената е 30 000 евро, а данъчната оценка 57 376,20 лв.

Същата година, но по Коледа – на 22 декември 2017 г. – с жилище се сдобива и внучката на Георги Мараджиев. Роси Рангелова Мараджиева купува чрез баща си Рангел от „Ясен“ АД апартамент Ж13 в едноименния ваканционен комплекс. Апартаментът е 65,63 кв. м., цената – 52 000 лв., а данъчната оценка – 90 949,50 лв. Продавачите правят сериозната отстъпка на малката Роси от близо 40 хил. лева.

7 ноември 2018 г. – синът Рангел Мараджиев купува от Хелън и Робърт Рейнолдс от Великобритания апартамент в Слънчев бряг – запад, апартамент №С8 в блок С. Площта е 76,32 кв. м., цената на сделката е 58 290 евро, а данъчната оценка – 78 902,20 лв.

След тези сделки, повечето сключени по данъчна оценка, поставен ли е кметът и кандидат за нов мандат Георги Мараджиев във финансова и друга обвързаност? При такива народни цени по естествен път възниква въпросът дали пък не е имало доплащане „под масата“?

На фона на процъфтяващото финансово състояние на фамилията Мараджиеви Община Стамболийски бележи няколкомилионен дълг

3 930 026 лв. (Три милиона деветстотин и трийсет хиляди лева)! Толкова е натрупаният дълг на Община Стамболийски по официалните данни към 6 август 2019 г. в регистъра „Общински дълг“ на страницата на Министерството на финансите.
Според неофициалните данни обаче финансовата дупка е доста по-голяма.
Само към община Пловдив борчовете са за над 2,2 млн. лева, натрупани за депонирането на отпадъците на сметището в Цалапица. Като прибавим и новият дълг от 2,9 млн. лева за паркове и градинки, неразплатените разходи към доставчици са около 1 милион, към тях и лизинга за новите служебни лимузини от около 200 хил. лева и старият дълг за пречиствателната станция от близо 4 млн. лева, май общите задължения на община Стамболийски минават 10 млн. лева. Следващият кмет доста ще се изпоти, като завари тази дупка в градската хазна, коментират финансисти.

А това са кадри от приказния комплекс „Ясен“ в Слънчев бряг, където Мараджиеви са горди собственици

 

ПловдивПрес е готов да предостави на Георги Мараждиев право да отговори как за една година от длъжник в милиони се превръща в милионер?

Защо апартаментните сделки в курорта Слънчев бряг са правени на цени около данъчната оценка и дори под нея?

Колко е действителният дълг на общината, заедно със „подводните камъни“?

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close