Новини Пловдив » Посоки » Британският парламент отложи гласуването на сделката за Brexit
Важно Посоки Свят

Британският парламент отложи гласуването на сделката за Brexit

Британският парламент отложи гласуването за сделката на премиера Борис Джонсън с ЕС за Brexit, съобщава BBC.

322 от представителите в парламента одобриха предложението на бившия консерватор Оливър Летуин за отлагане на гласуването, срещу 306 гласа против.
Лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин заяви по-рано, че неговата партия няма да одобри споразумението, и призова британските избиратели да имат последната дума.

Много депутати на лейбъристите, Либералните демократи и Шотландската национална партия продължаваха да хранят надежди до последно за нов референдум, по-добро споразумение, избори преди Brexit или дори отмяна на излизането на Великобритания от ЕС.

Джонсън получи известна подкрепа по-рано през деня, след като председателят на влиятелната Група за европейски изследвания, включваща евроскептични депутати от Консервативната партия, Стив Бейкър каза, че е посъветвал групата да гласува за одобряване на сделката.

Но бившият финансов министър Филип Хамънд, който беше един от 21 предимно проевропейски настроени консерватори, изключени от парламентарната група на партията, след като гласуваха срещу правителството миналия месец, подкрепи поправка, предложена от друг бивш консерватор – Оливър Летуин, предвиждаща да бъде временно спряно одобряването на сделката.

Хамънд каза пред BBC, че поправката на Летуин предоставя „залагаща на сигурно политика, която ни позволява да не трябва да гледаме този законопроект (за Brexit) под постоянната заплаха на това правителството да дръпне шалтера и да ни изкара навън с гръм и трясък на 31 октомври“.

Изходът от битката за Brexit ще има значително въздействие върху икономическото и политическото бъдеще на Великобритания за поне десет години напред.

Според управителя на Английската централна банка Марк Карни спорезумението за оттегляне на Великобритания от ЕС ще има положително влияние върху нейната икономика.

В петък, френският президент Еманюел Макрон заяви, че ако сделката не успее да премине през одобрението на британския парламент, Лондон не бива да получава ново удължаване на Brexit.

В четвъртък Европейският съвет одобри договорената промяна в споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. В приетите заключения беше изразено очакването, че институциите на ЕС ще направят необходимото за пълно одобрение на новите текстове до 1 ноември.

 

Още по темата

Британският парламент гласува Brexit по предложение на Борис Джонсън

Брюксел отложи Brexit за 31 октомври, но не съвсем

Разгеле! Има сделка за Брекзит, Юнкер и Джонсън я обявиха

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close