Новини Пловдив » Важно » Срамен антисемитски пост на природозащитника Тома Белев
България Важно Политика

Срамен антисемитски пост на природозащитника Тома Белев

„Най-евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“. Това е написал кандидатът за общински съветник от „Демократична България“ в София Тома Белев по време на дискусия във фейсбук. Не знам какъв е контекстът на това изказване. Не искам да знам. Защото няма значение. Ако е било шега не е смешно. Ако е било аргумент в спор е още по-зле. Проследих само последващата дискусия, в която Белев беше убеждаван с разумни аргументи да се извини за глупостта, която е написал и той категорично отказа да го направи.“

Така започва своя публикация във фейсбук политологът Тома Биков, който е депутат от ГЕРБ, по повод друга публикация – на природозащитника Тома Белев, председател на частната екоорганизация „Зелени Балкани“. Той се представя като дългогодишен експерт по управление на защитените територии в България, бивш директор на природен парк „Витоша“, инициатор и председател на сдружение „Асоциация на парковете в България“.
Белев се „пошегува“, като сравни „безплатното“ извозване на евреи с вагони към лагерите на смъртта през Втората световна война, с темата за транспорта на столицата, за чието управление се бори.
Антисемитският пост на Тома Белев, който е и кандидат за общински съветник от Демократична България, възмути голяма част от фейсбук общността.
„Не зная дали е антисемит, но очевидно е глупав и говори с чувство за непогрешимост. А всички антисемити са глупави и говорят с чувство за непогрешимост. Затова в случая глупостта не е оправдание, продължава Тома Биков, предава „24 часа“.
Още повече, когато идва от човек, който заема място в листата на Демократична България – формация, която има претенции да представлява най-умните хора в обществото.
Въпросът дали Белев знае какво прави и говори вече не е само негов проблем, но и на формацията, която го е номинирала за изборен пост. „Демократична България“ е либерална формация.
Тя е крайно чувствителна към подобни глупави, а и опасни изказвания. Сигурен съм, че ако изказването на Белев беше направено от представител на друга партия, „Демократична България“ вече щеше да е заела ясна позиция.
В случая с Белев, заемането на подобна позиция обаче е още по-важно. Защото става въпрос за човек, който представлява идеите, вижданията, а защо не и „чувството за хумор“ на Демократична България. Лично аз, очаквам ДСБ, Да, България и „Зелените“, заедно и поотделно да оттеглят подкрепата си за Белев и по този начин да покажат, че не мерят антисемитизма с различен аршин. В противен случай, трите партии ще загубят легитимност да говорят по тези въпроси“, завършва Тома Биков публикацията си.
Публикацията на Тома Белев във фейсбук коментира и зам.-министърът на външните работи и председател на Младежи ГЕРБ Георг Георгиев.
Ето какво написа той:
„Колко ниско може да падне духът на човек? Как ненадейно мазното, довчера укривано, петно на истинската същност е в състояние да лъсне, когато безобразието и пошлостта вземат връх?
Е, на тези и други въпроси ни отговаря негова зеленост, кандидатът на Демократична България за общински съветник, Тома Белев!
Коментарът, направен от него в социалните мрежи, всъщност не бива да ни изненадва. Той е нещо, което не може да бъде наречено неочаквано да се възпроизведе от безпардонен и нагъл човек като горепосочения “зелен”.
Интересно съвпадение. Белев. Белев. Какво ли ми напомня това име…?

А, нямаше ли един Александър Белев…? Комисарят по еврейските въпроси! Същият, който не се съгласява с исканата от нацистите за депортация бройка български евреи, задрасква я и написва в пъти по-висока. Е, този не е Александър, но явно все пак с гордост носи името.
В заключение, страшен и жалък е фактът, че такива хора като клетия тома (не случайно е с малка буква) се разхождат по улиците ни и мърсят обществото и природата ни повече от всеки изхвърлен боклук. Ужасяващо е, че те се правят на морални стожери, на компаси за почтеност и обществена отговорност. Да, ама не.
Демократична България, велики либерали? Къде е сега силният Ви глас да се издигне и заглуши мръсотиите на ВАШ кандидат за общински съветник?!
И не. Уверявам Ви, че това чудо няма да е за три дни и този Ваш “Белев” няма да остане необезпокояван в противното си поведение.“
Коментар направи и Вени Марковски – общественик, интернет пионер и вицепрезидент на ICANN:
„Г-н Белев, не мога да пиша на стената на Асен Генов, защото не сме ФБ-приятели, но пускам тук снимка от екрана, за да Ви попитам дали подобни антисемитски коментари са част от предизборната Ви кампания? Или става дума за предизборната кампания на ДБ, Bozhidar Bozhanov, Hristo Ivanov?
Кажете, моля, дали не разбирате какво сте написал, което е ужасяващо. Ужасяващото е. И това, което сте написал, И това, че не разбирате.
Ако пък разбирате, тогава пак Ви моля да кажете, за да мога в оставащите дни да организирам кампания срещу кандидатурата Ви.
Българската писателка и дипоматка Леа Коен, една от лидерките на първия СДС, написа следното:
„Извинявам се, че се намесвам на чужда стена , но Вашата реплика ми беше десетократно сигнализирана . Тя е наистина крайно неуместна. Освен това е и невярна . За депортирането на всеки евреин до Треблинка българското правителство плаща по 100 райхсмарки ( първоначално са поискани 250) на германците, тъй като операцията се нарича “ прочистване от евреи” ( Judenrein). Парите са събрани от конфискуваното еврейско имущество , т.е. евреите сами са платили депортацията си. Тя е ръководена от Александър Белев, комисар по еврейските въпроси . При толкова много конфузии в една неуместна реплика, би трябвало да се извините на хора като мен. 58 души от моето семейство са заминали с тези вагони . Репликата ви е наистина оскърбителна .“

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close