Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Съботен цикъл: Жалки хора, жалък стадион и рояци мухи скриват меда и маслото
Важно Медии Съботен цикъл

Съботен цикъл: Жалки хора, жалък стадион и рояци мухи скриват меда и маслото

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл

Много, ама нали много искахме и искаме световните медии да ни споменават като държава и народ. Ето споменаха ни. Е, на нас ни се искаше да ни споменават с успехи и постижения, но сега ни споменаха с друго.

Това другото с нациските поздрави и маймунските звуци на националния ни стадион по време на мача с Англия вече съвсем ни обърка. Не, че преди него не сме били объркани. Много умни глави се заеха да ни го обясняват. Много наши български видни личности, къде искрено, къде театрално, се изчервяваха от показен срам. Стоичков дори се разплака. Аз не мисля, че той го направи театрално. Той може и да си има своите кусури, но е доказал, че е искрен. Дори и тогава, когато това не е в негова полза.

Властите ни си затваряли очите и били оставили без държавен надзор инкубаторите на неонацизъм сред нашата младеж. И ето ги сега новоизлюпените фашистчета на националния стадион. Жалки хора на жалък стадион, както се изразяват английските коментатори.

В сравнение с техните, нашият стадион е жалък, но жалки са хората, които наричат жалки други хора. Казали са го великите хуманисти.

А какво правят нашите коментатори? Едни от тях скандират „Позор!“. И за ултрасите чернодрешковци, и за БФС и неговия глава Б. Михайлов. Други пък твърдят, че келешите в черни дрехи и маймунски навици не са България.

А расизмът англичаните са го били измислили. И в гадната търговия с роби в миналото те са били в първите редици

И това е нормално. Задал се е удобен повод и всички се стремим да се чуе мнението ни. В медийните среди това, ако не е задължитело, е май неизбежно.

Иначе скандал, като скандал, също неизбежен елемент от живота на световните стадиони. Новото в тук разглеждания скандал е, че този път той предизвика височайшето внимание на г-н Бойко Борисов. И той каза повелително – Борислав Михайлов да си подаде оставката. Не можело цялата ни родина и родна държава да бере световните резили заради една персона.

Ако тази оставка се приеме и се поразтури гнездото на мързеливите оси в БФС, може и да е за хубаво. И българският ни футбол да почерпи кураж, че освен някакво минало, може да има и някакво бъдеще. Димитър Бербатов откога е намекнал, че ако един ден у нас в България факторите решат, че някой трябва да оправи батаците на родния футбол, могат да го потърсят.

Мисля, че това скромно изявление го е чул и запомнил и самият г-н Борисов. Нали и той доскоро беше картотекиран като професионален футболист. И както се е оформил стилът на управление на държавата ни и всичко в нея,

пак Борисов ще трябва да даде интифа кой да бъде избран, когато се избира нов шеф на БФС. Да поживеем, да видим.

И тук вече трябва да сме наясно или на повече хора да става ясно, че горните разсъждения са на хора и общество, които са в задънена улица. Ни напред, ни назад, ни наляво, ни надясно. Ни за умните, ни за глупаците. И едните, и другите, пък и тези между тях имат само една възможност. Да гледат нагоре и да чакат решението на повелителя.

Не, че не е възможно посочен от важния човек нов президент на БФС, все едно кой ще бъде той, да се опита и да успее да поразчисти тамошните Авгиеви обори, но … В най-добрия случай той ще бъде кадърен слуга на самовластника, с чиито настроения неизбежно ще трябва да се съобразява. Докато избраният от разбиращите проблема ще бъде свободен в намеренията и действията си и окрилен от тяхната подкрепа.

Спортният министър Красен Кралев побърза да демонстрира очакваната лоялност и то по очаквания начин пред шефа си г-н премиера

Като обвни президента ни, че говори за футбол и спорт, без да са му ясни. Не, не е приемливо в една демократична държава обществените организации да се управляват с разпореждане от главата на изпълнителната власт. Защото по този начин се кастрират творческите амбиции на кадърните хора в тези организации. Според мен това каза президентът по актуалния проблем на БФС. Аз мисля още, че г-н Кралев също е разбрал за какво говори президентът, но неговото министрестване зависи, не от президента, а от премиера. Нали всяка коза за свой крак.

По времето на много одумвания днес соц имаше виц:“Права линия е всяка права, успоредна на линията на Партията“

Днешният варинат би могъл да бъде примерно, че права линия е всяка стремяща се да бъде успоредна на всяка изречена или очаквана да бъде изречена мисъл от върховния господин.

Доколкото историята учи, че никой не се учи от историята, това е най-сигурният начин да бъде похабявана творческата енергия на една нация.

Пак според малцината поучили се от историята с управление трябва да се занимават най-кадърните и прозорливите. Да, но на окупиралия позицията на най-кадърния и най-прозорливия в държавата ни кадърни и прозорливи не са му нужни. Нужни са му послушни.

И виждаме какво се случва. Той вижда всичко по мед и масло. Ние не виждаме нито меда , нито маслото.

Когато струпалата се на едно място некадърност и приспособленчество логично доведат до позорен скандал, някои се срамуват, други се озлобяват срещу изобличилите ни, а самодържецът казва – спокойно, това е само муха в меда. И като нареди да я извадят и я изхвърлят, отмества погледа си към някой друг от многото проблеми, които чакат единствено неговото решение. И не вижда, че докато неговите верни хора изхвърлят изобличената муха, над медеца, натурален или виртуален, вече кръжат рояци от други мухи.

Мухите жестоко са наплюли всичко и най-вече критериите за кадърност и компететнност

Кадърни бяха футболните ни момчета, които през 1994 станаха четвърти в света. Кадърни, но футболно. И случайниците в управлението на държавата и футболната ни централа решиха, че щом са били кадърни на футболния терен, те ще са кадърни и в управлението на футбола. Да, но управлението е наука, която не се преподава в съблекалнята.

Не че по света няма бивши големи футболисти, доизучили се и доизградили се впоследствие като личности, успешно управляващи футбола, тази специфична дейност, която съчетава зрелището и бизнеса и в която се въртят огромни пари. Но у нас не се получи това.

У нас не се получава или лошо е получава и с управлението на другите жизнено важни дейости. Примерно, от доказал способностите си финансист бюджетар не се получи добър здравен министър. И медицинските сестри са на палатки пред министерството му. За тяхно и наше съжаление те не могат да предизвикат международен скандал и така да привлекат вниманието на човека, който единствено решава опрелите до кокал проблеми в нашата държава.

Е, влязохме в световните медии. Жалки хора, жалък стадион, казаха в яда си английските коментатори. Ще преглътнем и тази обида и заслужена, и незаслужена. Но тези, които ни причиняват тези срамове и обиди, отново ли ще си останат целите в бяло?

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...