Новини Пловдив » Брестовица » Тъпан бие, хоро се вие! Георги Цанков събра в Брестовица таланти от Родопската яка, играха хоро до насита
Брестовица Важно ИЗБОРИ 2019 Регион Родопи Сцена

Тъпан бие, хоро се вие! Георги Цанков събра в Брестовица таланти от Родопската яка, играха хоро до насита

Тъпан бие, хоро се вие. Цяла Брестовица се събра да тропне крак и да послуша български фолклор в събота, 19 октомври, в салона на читалището. Там, под егидата на кандидата за кмет на община Родопи Георги Цанков с №69 в бюлетината се проведе първото издание на на народното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“.

Участваха местни танцови състави от селата в община „Родопи“: танцов състав „Тракийци“ от с. Брестовица, танцов състав „Тракийска магия“ – с. Златитрап и фолклорен танцов състав „Жарава“ от с. Първенец.

Като във всяко истинско надиграване и тук имаше регламент със задължителна и волна програма. Според задължителната програма съставите трябваше да изпълнят по едно тракийско хора, а според волната програма – хоро по избор.

Авторитетното жури беше повече от впечатляващо със състава си, в който личаха имената на професионалистите маестро Мария Кисьова – ръководител на Детски Танцов Състав „Дилянка“ и проф. Тодор Киров – декан на катедра в АМТИИ – Пловдив, които заедно с Георги Цанков и Красимир Фотев – кандидат за кмет на Брестовица от коалиция „Обединени земеделци“, внимателно следяха изявите на сцената, за да бъдат стриктни в оценките си.

Гости на фолклорното надиграване в Брестовица бяха дует Краси и Гери Кацарови, които освен авторски песни изпълниха и много от популярните и обичани шлагери на формация „Тоника“ и певицата Тони Димитрова.

Специален гост на събитието бе малката звезда Никол Петковска – носителка на първа награда от Международния фестивал на изкуствата за деца и младежи „MAGIA ITALIANA“, който се провежда в град Римини, Италия.

Инициаторите и домакини на хороводското надиграване в Брестовица – кандидатът за кмет на община „Родопи“ Георги Цанков от коалиция „Обединени земеделци“, кандидатът за кмет на Брестовица инж. Красимир Фотев и кандидатите за общински съветници от коалицията, получиха поздравления за добрата инициатива от жителите на селото.

В разговори с брестовичани Георги Цанков обясни, че са избрали тази форма за среща с избирателите в селото, с която хем хората ще се насладят на магията на българските народни танци, хем самодейните състави в общината ще получат подкрепа за труда си.

На въпрос на жителка от селото, дали тази прекрасна инициатива не може да прерасне в ежегоден танцов фестивал Георги Цанков отговори, че ще положи всички усилия това да се случи.

След края на надиграването и оценките на журита и публиката всеки от танцовите състави получи заслужена награда.

Освен предвидените според регламента награди, танцовите състави получиха и грамоти, които бяха връчени от Красимир Фотев и Георги Цанков, „Обединени земеделци“ с №69 в бюлетината.  .

На финала на надиграването всички състави спонтанно се хванаха в общо хоро, а част от публиката не издържа и много хора, водени от емоциите си скочиха на сцената, хващайки се на хорото.

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close