Новини от Пловдив » Култура » Ошрат Котлер: Трябва да се гордеете със смелите обикновени българи, спасили своите евреи
Кино Култура Мнения

Ошрат Котлер: Трябва да се гордеете със смелите обикновени българи, спасили своите евреи

„Поздравявам творческия екип, създал филма „Следващото поколение“ за избора на Пловдив за първата му прожекция и то в годината, когато градът е Европейска столица на културата. Но и не само заради това. А и заради смелостта на пловдивчани и техния митрополит Кирил, който преди 76 години заяви, че няма да се поколебае да тръгне с депортираните. Потомците на спасените български евреи, ведно с всички наши сънародници, днес могат да се гордеят с предците си, да разказват историята за човечността и чертаят нови хоризонти между българския и еврейския народ“. Тези думи са част от приветствения адрес, който президентът на Република България Румен Радев адресира до екипа и героите на пълнометражния документален филм „Следващото поколение“. Градът под тепетата бе домакин снощи на световната премиера на българо-израелската копродукция.

Сълзи и смях, две коренно различни състояния, владееха публиката. Както сподели един от героите в лентата и в най-злокобната ситуация може да се открие лъч светлина –  щипка пречистващ хумор. Филмът, с главни герои потомци на спасени евреи, буквално препълни голямата зала на Лъки – Дом на киното, Пловдив. Час и половина зрителите съпреживяваха огромното вълнение и зареденото със силни емоции търсене на корените и Спасителите от двама израелтяни – две личности, които олицетворяват съвременното лице на еврейската държава – генерал-лейтенант /о.р./ Габи Ешкенази и Ошрат Котлер. Бащата на Ешкенази е роден в Пловдив, а Котлер е потомка на еврейска фамилия от Пазарджик. Генералът, който от 2007 до 2011 г. е началник на Генералния щаб на Отбранителните сили на Израел, тези дни се спряга за евентуален премиер на Израел. Съставянето в момента на ново правителство, не му позволи да присъства на премиерата.

„Благодаря и от негово име на българския народ за спасението на нашите предци“, обърна се към присъстващите в залата Ошрат Котлер след финалните кадри на филма. Котлер, един от доайените в израелската журналистика, е автор и на превърналата се в бестселър книга „Дете мое”, вдъхновена от личната и семейна биография.

„Историята на България през Втората световна война е история, която трябва да бъде запомнена завинаги. Защото показва каква сила могат да имат обикновените хора. България е в съюз с нацистите. Но, и това е голямото НО, в момента на истината, в деня когато злото почти е спечелило, българската църква и гражданското общество са показали, че всичко може да се промени. Трябва да се гордеете с тези смели обикновени българи, спасили своите евреи“. С тези силни думи Ошрат Котлер се обърна към зрителите на премиерата. След това аплодира Веселка Гълъбова, жената от Ихтиман, която и помага да открие Живко, сина на Сандо, спасителя на нейния баща. „Моят баща и досега казва „татко“ на Сандо, който рискувайки много, го приютява временно в своя дом“, каза Ошрат. „Опитвах се да разбера защо тези обикновени хора са били толкова смели в защитата на евреите. Сигурно защото хората тук първо се приемат като българи и след това вече се делят на християни, евреи или мюсюлмани. Това е правило България уникална, отличавало е от другите европейски страни“.

Главната героиня изказа своето професионално възхищение към авторите на филма. „Като документалист в израелската телевизия се обръщам към режисьорите на лентата с комплименти и огромен респект – Ния Александрова и Айелет Хелер заснеха филма буквално за 4 дни“.

„Това беше един труден филм, който мисля, че стана емоционален, повече отколкото очаквах“, сподели от своя страна Димитър Гочев, един от продуцентите на „Следващото поколение“. Той припомни и силните думи, казани в края на лентата от генерал-лейтенант Габи Ешкенази: „Ние сме тук, защото сте били вие“.

Яков Джераси, един от инициаторите за тази продукция, добави, че ще е добре българските културни и дипломатически институции да помогнат при разпространението на „Следващото поколение“ по света. „Защото това е една вълнуваща истинска история за истински хора“, смята Светлозар Калев, председател на Организация на евреите в България „Шалом“ – гр. Пловдив, който е и герой във филма.

Филмът „Следващото поколение” е копродукция между „Dreams Industry”, България и T.T.V Productions и Канал 8, Израел. Реализиран е с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019“ – Европейска столица на културата, Ционистка федерация на България, Международна фондация България и други. „Следващото поколение” се посвещава и на 70-годишнината от „Голямата Алия” – имиграцията в Израел на 45 000 български евреи от 50 000 еврейска общност на България. Проектът е част от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...