Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Скопие зове за извънредна среща на върха на лидерите от Западните Балкани
Балкани Важно Свят

Скопие зове за извънредна среща на върха на лидерите от Западните Балкани

Северна Македония, Албания и други страни в региона трябва да продължат по европейския път, защото няма алтернатива. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски (на снимката) на съвместна пресконференция с албанския си колега Илир Мета в Тирана.

Пендаровски предлага страните от Западните Балкани да проведат извънредна среща на върха, за да обсъдят разширяването на ЕС и добросъседските отношения и да обсъдят всички алтернативи за интеграция в ЕС. Ако бъде договорено, домакин на срещата на върха ще бъде Северна Македония.

Пендаровски заяви, че е информирал Мета за срещата на ръководството в Скопие и за консенсуса на държавата да продължи по европейския път и да организира предсрочни парламентарни избори.

Двамата държавни глави се договориха да насърчат всички политически участници да продължат по европейската програма, а лидерите на ЕС заявиха, че преговорите със страни в региона са инвестиция в стабилност и просперитет.

Отношенията между Скопие и Тирана македонският президент определи като отлични, а сътрудничеството – като интензивно и ползотворно.

Пендаровски и Мета бяха категорични, че доброто политическо сътрудничество трябва да продължи, но акцентът в бъдеще трябва е върху икономиката.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...