Новини Пловдив » Важно » Каньонът на водопадите край Смолян ГАЛЕРИЯ
България Важно Маршрути Посоки

Каньонът на водопадите край Смолян ГАЛЕРИЯ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Доц. Сандю БЕШЕВ, ПловдивПрес


Да сте чували или някога навлизали в потайностите на един чуден родопски кът, наречен с чудното име  Сосковчански дол? До неотдавна аз не бях. Уверен съм, че вие също не сте. Дори и сега, когато четете тези редове някои все още нямат представа за какво иде реч. Все още си задават въпросите, че това пък какво е?, Къде е? Задавах си ги и аз. А там години наред Родопите са криели от хорските погледи чудни красоти, обитавани само от мечки, диви кози, глухари и сърни.

От няколко години тези въпроси пред много от любителите на планината са отпаднали. Не си ги задавам и аз, защото благодарение на тъй наречените „екопътеки”, които в последно време се изградиха, много други потайни места в красивата на страна станаха достъпни почти за всеки, който обича да пътува, да съзерцава и да се наслаждава на това, което природата ни поднася.
Откакто за първи път чух за новата туристическа дестинация – „екопътека” посетих много от тях. Отидох и в Сосковчански дол и едноименната река – в Каньона на водопадите. Отидох не само, за да го видя, но и за да го представя на читателите на „Пловдив Прес”.
А сега нека тръгнем заедно. Доверете ми се. Бил съм там много пъти. За предпочитане е да разчитате на личните си автомобили или, ако сте повече хора и нямате на разположение такива, наемете си местни бусчета, защото обществен транспорт до там няма.

Водопадите – остави колата на паркинга

От най-западната част на Смолян, само след 2-3 км по пътя за село Мугла малка табелка ни предупреждава да отбием вдясно. На не повече от 500-600 метра спираме. С автомобил до тук! На малък паркинг в непосредствена близост до малко заведение за бързо хранене оставяме превозното си средство. Надморската височина тук е 1025 м, а мястото е квартал „Средок”, познато на местните хора още и като Арнаутското.

Тръгваме пеша, въпреки че няколкото предприемчиви „джипаджии” любезно ни предлагат срещу 5 лв. да ни „хвърлят” до началото на пътеката. Отказваме. Та нали отсвен да се любуваме сме тръгнали и да се движим… След 30-тина минути сме в началото на нашия обект. Добре оформена пътека с ясни и точни упътвания ни води нагоре. Движим се спокойно, защото дори и на най-малко опасните места пътеката е добре обезопасена с парапети и въжета.

Посредством малки дървени мостчета пътеката ни води срещу течението на реката като ни прехвърля от левия към десния бряг и обратно няколко пъти

Водопадите според някои са 46, а други ги броят 48. Други са значително по-високии и си имат съответните имена – Орфей, който е и най-големият. Той спуска водите си от 68 м, а пръските му наподобяват струните на омайната лира на недадминатия родопски певец.

Впрочем до всеки от по-големите водопади има пояснителни табелки „Ропката”, „Казаните”, „Сърцето”, „Каскадите” и накрая „Камен улей”.

Най-високата точка, по трасето завършва на 1800 м н.в. и трае от 2 до 4 часа в зависимост от целите, които сте си поставили и най-вече от подготовката ви

Авторите на проекта не са ни оставили да се наслаждаваме само на множеството водопади и водопадчета, а са предвидили и три панорамни площадки, от които се откриват прекрасни гледки. За тези, които се нуждаят от кратък отдих, те са предвидили две беседи и няколко пейки.

Впрочем, аз нямах за задача да описвам вичко, що се отнася до тази дестинация, защото то трябва не да се прочете, а да се видим. Идете и вижте. Нали синоптиците ни обещават, че от другата седмица се връща Циганското лято.

 

Смолянските водопади
По трасето има указателни табели
Беседки за отдих по маршрута край водопадите
Водопадите над Смолян са изключително красиви.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close