Новини Пловдив » Култура » Пенка Никова и Илия Желев с изложба скулптура и живопис в галерия „Аспект“
Култура Пловдив

Пенка Никова и Илия Желев с изложба скулптура и живопис в галерия „Аспект“

Един вече традиционен тандем – живописецът Илия Желев и скулпторката Пенка Никова, открива изложба тази вечер в 18 часа в галерия „Аспект“.  През последните години те неколкократно се изявяват в съвместни изложби и резултатът винаги е отличен, тъй като картините на Желев и пластиките на Никова си подхождат и допълват взаимно.

В настоящата изложба и двамата залагат на изцяло нови творби, създадени през последните месеци специално за изложбата в „Аспект“. Пенка Никова представя осем фигури, които не са обединени от определена тема или цикъл, но са характерни за стилистиката, която тя разработва – елегантни и загадъчни женски фигури, персонажи, представени през призмата на една мека и незлоблива гротеска; от всички пластики на Пенка Никова лъха ведро настроение, зареждащо зрителя с положителни емоции.

Картините на Илия Желев в експозицията представят трите направления, в които той работи напоследък. Класическите му живописни платна и колажите са познати на зрителите от предишните му изложби, докато третия тип картини за пръв път ще покаже пред родната си публика в Аспект. Те са вариация на колажните му работи, обработени на финала със специфична техника и материал, постигащ ефект на стъклопис и триизмерност. Докато живописните му творби препращат към българското народно творчество и детския поглед към света, то колажните му платна изкарват на преден план неговата космополитна, модерна страна. От силуетите на Ню Йорк, през портретите на знаменити актьори, джаз музиканти и световни учени, до типично колажни работи, съчетаващи в себе си много аспекти на разноликата ни съвременност.

Изложбата ще продължи до 26 ноември.

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close