Новини Пловдив » Образование » Седмокласници от Графа посветиха „урок от бъдещето“ на Леонардо да Винчи и Мона Лиза СНИМКИ и ВИДЕО
Образование Пловдив

Седмокласници от Графа посветиха „урок от бъдещето“ на Леонардо да Винчи и Мона Лиза СНИМКИ и ВИДЕО

Галина ГЕОРГИЕВА

Седмокласници от ОУ „Граф .Н. Игнатиев“ в село Граф Игнатиево се пренесоха в епохата на Ренесанса и света на Леонардо да Винчи, пресъздадоха изобретенията на знаменития италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник, а Мона Лиза проговори на английски и разкри как е нарисувана.  Учениците представиха вчера интегриран мултидисциплинарен урок,  посветен  на Леонардо да Винчи, а поводът е 500 години от неговата смърт. По интригуващ начин децата показаха какво ни е завещал Леонардо като открития, изобретения и човешки послания, какво значение имат постиженията му и днес в областта на изкуството, архитектурата, медицината, инженерството, авиацията, ботаниката, физиката, химията, биологията. А в урока умело бяха преплетени знанията от отделните предмети.

Директорката на училището Даниела Петкова (в средата) посрещаше гостите novini-plovdiv-press
Директорката на училището Даниела Петкова (в средата) посрещаше гостите

Директори и учители от 9 училища бяха специални гости, а от РУО -Пловдив дойде Нели Спасова – старши експерт по изкуства. “ Днес ще гледаме урок от бъдещето. Той е иновитавин, но след 10 години в България всички ще са такива. Училището трябва да учи за живота, а не за матурите и изпитите. Колегите успешно си взаимодействаха и планираха урока, много положителни емоции донесе на децата предварителната подготовка. Това, което ще видите, е впечатляващо. За гостите сме подготвили по една книжка с различни илюстрации, а чрез приложението HP Reveal в телефоните има добавена реалност т.е. ще видите части от урока“, каза директорката на училището Даниела Петкова. Пред децата тя призна, че Леонардо да Винчи й е любима личност, а като малка имала грамофонна плоча, която слушала по няколко пъти на ден и знаела всичко наизуст.

Идеята на урока хрумнала на учителката по английски Снежана Христова, докато гледа в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив  изложбата „Леонардо – благородният гений“. През юли дванадесет пана бяха подредени в библиотеката и представиха на любителите на изкуството най-известни произведения на Леонардо да Винчи в областта на живопистта, архитектурата, инженерните науки, ботаниката, анатомията и музиката.

Снежана Христова заедно с колегите си Запряна Панова по история, Калинка Стоенчева по биология и химия, Светла Тотова по математика и физика, Ани Боянова по български език подготвят учениците.

„Основната тема е свободата. Как учениците във века на технологиите използват свободата, за да създават нови, иновативни неща. Как да бъдат любознателни и изобретателни. Как да бъдат смели като Леонардо”, заяви пред ПловдивПрес Снежана Христова.

„Интердисциплинарният урок ще го водят децата, всичко е в техните ръце“, каза пред ПлводивПрес класният ръководител на седмокласниците Запряна Панова.

Урокът започна с час по история, в който двете седмокласнички Ива Тотова и Дима Бикярова въведоха останалите ученици и публиката в епохата на Ренесанса. Ива Тотова взе интервю от Леонардо да Винчи, в чиято ролята влезе Георги Чочев.

Последва час по английски, а образа на Леонардо пресъздаде Петър Стоилов. На перфектен английски той каза: „Моето име е Леонардо и аз съм иноватор. Бях инжер, проектирах и изработвах машини, оръжия, сгради. Бях художник, скулптор и музикант. Не спирах да твора! Живях в Европа през XV век, истинската ми любов беше изкуството. Имам само 20 завършени картини, но една от тях е най-известна в света. Да отидем до Париж, за да посетим най-известния музей в света – Лувъра!“

Последва виртуална разходка из Лувъра и щом кадърът спря върху най-известната картина „Мона Лиза“, пред всички се появи самата тя от плът и кръв. Нелина Игнатова влезе в ролята на Джокондата и отново на английски разказа как художникът я рисува в продължение на 4 години. „Много хора вярват, че аз съм Лиза Джерардини, други мислят, че съм автопортрет на самия творец, но това е все още мистерия като усмивката и погледа ми. Да! Аз имам красива усмивка, но тя изчезва, щом вие отместите погледа си към останалите части на картината. Леонардо вярваше, че очите са „прозорец към душата“. Станах известна извън артистичните среди, след като бях открадната от Лувъра на 21 август 1911 г. и това се превърна в медийна сезнация, призна Джокондата. В кратък комикс отново на английски седмокласниците разказаха историята около кражбата на картината от Винченцо Перуджа, нейното намиране и връщане в Лувъра. Комиксът е направен от Ива Тотова.

В часа по физика под формата на стихове бяха представени част от най-интересните изобретения на Леонардо – водни ски, самолет, хеликоптер, арбалет, танк, парашут.“Наблюдавайки летяща птица, Леонардо направил скица, следвайки нейния стремеж, изобретил самолет за летеж“.  „Госпожата постави ни задача, парашут да направят децата, чрез опита достигнахме до мнение, как се бори въздушното съпротивление“, не спираха да редят стих след стих седмокласниците. Три момичета демонстрираха техниката на огледалното писане, а Ива Тотова успя да разчете посланието на Леонардо: „За живота, млади хора, ви трябва знание“.

Децата припомниха, че Леонардо да Винчи проектира през 1502 година мост, който преминава над Босфора в Истанбул и предложил на турския султан Баязид II оригиналната конструкция, но проектът не бил осъществен. Учениците, разделени на две групи, успяха набързо да направят  два моста на Леонардо и изпробваха тяхната здравина.

В час по химия пък седомокласниците демонстрираха няколко опита -направиха портрет на Леонардо от фенолфталеин и натриева основа, овъгляване на захар със сярна киселина, дим без огън, египетски змии, вино от вода.

В часа по български имаше  „репортаж от мястото на събитието с Красимира Дачева”. Тя показа как е отразена 500-годишнината от смъртта на Леонардо в Ню Йорк и Франция, в София и Пловдив, където бе представена изложбата „Леонардо – благородният гений“. Момичето направи интервю с италианския посланик, в чиято роля влезе неин съученик.

Последният раздел беше озаглавен Леанордо да Винчи и свободата, с което беше отправено посланието: „Днес вие живеете във века на технологиите. Век, в който промените настъпват не с години, а с дни. Имате невероятни възможности и свободата , която аз имах да изследвате и творите. Оценявате ли това свое преимущество да създавате красота и добро за хората, защото само това осмисля живота?“

Всички гости останаха впечатлени от урака и поздравиха учениците, учителите и директорката.

 

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close