Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Кой е Нирмал Пурджа? Нечовекът, който изкачи 14-те 8-хилядници за 190 дни
Важно Маршрути

Кой е Нирмал Пурджа? Нечовекът, който изкачи 14-те 8-хилядници за 190 дни

Доц. Сандю Бешев, специално за plovdiv-press.bg

От 22 април до 21 октомври 2019 г., или само за 190 дни, един свръх човек, не, една машина, изкачи всичките 14 осемхилядника, за което Пловдив Прес вече Ви информира. Сега доайенът на българския алпинизъм – Сандю Бешев разкрива за читателите ни куп интересни факти за непалеца Нирмал Пурджа, който стори немислимото и преобърна схващанията за алпинизма.

Фантастично!

Търсих по-силна дума за това, което направи гуркът (специални войски на непалската армия) Нирмал Пурджа, но не намерих, защото това, което преди малко повече от 7 месеца бе обявил нашият герой „Възможен проект”, а сега вече осъществил и то по най-категоричния начин заслужава силната дума.

Проектът му стартира на 22 април 2019 г. и започва с вр. Анапурна, десетият по височина и първи осемхилядник, предал се пред устрема на алпинистите в онзи далечен и романтичен период – 3 юни 1950 г. До тук всичко е в нормите на днешния алпинизъм. Силно впечатляващи обаче са следващите му успехи – 12 май Дхаулагири, 15 май Кангчендзьонга, 22 май Еверест + Лхотце, 24 май Макалу – 5 върха само за 12 дни!?…

Завършил е пролетния сезон за Хималаите и Нирмал отлита далеч на запад, където е Нанга Парбат. Тук обстоятелствата са малко по-особени и този връх се изкачва най-вече през юни и той не изпуска тази възможност. На 3 юни стъпва и на купола на Съдбовната планина – Нанга Парбат.

Тук в близост пък са 4-те каракорумски осемхилядника. През юни и юли отново четири гиганта – 15 юни Хидън пик /Гашербрум I/, три дни по-късно Гашербрум II – 18 юни. Малък отдих и на 24 юли е на К2, а на 26-ти на Броуд пик. Третият рейд е оставил за есенния сезон. Без проблеми на 23 септември е на Чо Ойю, а на 27- ми на Манаслу.

Останал му е само един и той се оказва най-проблематичен.

Шиша Пангма е затворен от китайските власти. След безследното изчезване на нашия алпинист Боян Петров те не издават разрешения за нито една експедиция. Започват дипломатическите преговори. Китай не скланя. Пурджа търси съдействие от британските алпийски органи. В списъка му тук е включен и българинът Стефан Стефанов /Стефан и Пурджа са много добри приятели/. А нашия има още само едно желание, свързано с големите върхове. Да изкачи вр. Шиша Пангма и това да бъде в памет на Боян Петров, който е изиграл важна роля както в решенията, така и в изпълненията на Стефан – да се изкачи на 3-те най-високи върха на планетата – Еверест, К2 и Кангчендзьонга. Молбата не бе удоволетворена.

Последва искане пред китайските власти на правителствено ниво. Тук условието бе точно и много категорично – в списъка да са само непалски алпинисти… Стефан отпадна. Е, има и следваща година. Нирмал получи разрешение и успя. Дори предсрочно вместо за 7 месеца той завърши „Възможен проект” за 6 месеца и 6 дни или общо 190 дни като на всичките 14 върха той е придружаван от по 3-ма шери. За сведение предишният рекорд принадлежи на корейския алпинист Ким Чанг-хо от 2013 г., който е 7 години, 10 месеца и 6 дни.

Кой е Нирмал Пурджа или както го наричат приятелите му Нимс?

Роден е през 1983 г. в малко непалско селце. Едва 16 годишен постъпва като гурка /непалска военна част от Обединеното кралсто на британската армия/. Там служи 16 години, но това не го задоволява. Напуска армията и се отдава на голямата си мечта – алпинизма. Обявява своя проект, в който силно вярва и го осъществява. Изкачва всичките 14 осемхилядника с помоща на кислород /все пак това са много и трудни върхове и сигурността трябва да бъде максимална/. Поради това е подпомогнат и от група негови приятели. И както обикновено журналистите питат за бъдещи планове не подминават и него. Нирмал отговаря веднага – зимно на К2, защото както се знае единствен този връх не е допуснал нито един алпинист при зимни условия, въпреки, че мнозина са се опитвали. И не само това, защото следващата цел ще бъде отново скоростно изкачване на 14-те гиганта, но този път без помоща на живителната сила на допълнителния кислород и без придружители. Нирмал има време за тези планове, защото все още е в разцвета на силите си – 36 години.

Постигнати и други рекорди:

6 върха през пролетния сезон, 5 върха в летния сезон, три върха – Еверест, Лхотце и Макалу за 48 часа. Тези му постижения не бяха подминати и от легендата на световния алпинизъм Райнхолд Меснер, който заяви: „Алпинистите на Непал няма какво повече да учат. Това, което направи Нимс е „Върхът на алпинизма”.

А ето и точната хронология на изкачените му върхове:

22 април – вр. Анапурна

12 май – вр. Дхаулагири

15 май – вр. Кангчендзьонга

22 – 24 – май – вр. Еверест, вр. Лхотце и Макалу

03 юни – вр. Нанга Парбат

15 – 18 – юни – вр. Хидън пик и Гашербрум II

24 – 26 – юли – вр. К2 и Броуд пик

23 септември – вр. Чо Ойю

27 септември – вр. Манаслу. До тук са 158 дни. Чака разрешение

21 октомври – вр. Шиша Пангма /8.58 ч. Местно време/ Общо 190 дни

През това време участва в 4 спасителни акции, които го забавят.

Историята на алпинизма е пренаписана: Герой сложи Хималайската корона за 190 дни

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...