Новини Пловдив » Важно » Татяна Буруджиева пред Plovdiv-Press: Пресилено е да си победител при ниска избирателна активност
Важно Интервю Мнения

Татяна Буруджиева пред Plovdiv-Press: Пресилено е да си победител при ниска избирателна активност

  • БСП не е представена в 50% от общините и трудно може да претендира за алтернатива
  • Здравко Димитров не е ново лице за Пловдив, но пък винаги е изразявал вътрешнопартийната критика към кмета Иван Тотев

Татяна Буруджиева е родена в София. Доцент по политически комуникации и доктор по социология. Специализирала е политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия. Член на УС на Асоциацията на социолозите и научен секретар на Асоциацията на политолозите, над 10 г. работи по проекти в неправителствения сектор. Била е депутат от БСП. Преподавател в катедра “Политология” на СУ “Св. Климент Охридски”. 

Доц. Буруджиева даде специално интервю за ПловдивПрес, в което коментира резултатите от местните избори

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


– Г-жо Буруджиева, каква е равносметката след местните избори? Всички се обявиха за победители, има ли губещи?

– Малко е пресилено да се радваш на победа и да се кичиш със знака „победител“ при такава избирателна активност. Давам си сметка, че тя не винаги е много по-голяма на местни избори. Може би е време да се говори за това, че когато хората имат възможност да избират опцията „Не подкрепям никого“, тези гласове трябва да бъдат извадени от гласувалите. Ако на балотажа, единият кандидат получава 61%, то другият не получава 39%, а 33% , примерно. Там, където има ниска избирателна активност, и избирателите са посочили това квадратче, означава, че не е спазено конституционното задължение политиците да бъдат избирани с 50% плюс 1 от гласовете. Дали ниската избирателна активност на някои места няма да доведе до липса на реална легитимност? Не казвам, че трябва да се касират изборите, но не може да се кичиш със знака „победител“, след като реално не си получил легитимността от мнозинството. И това може да се превърне в сериозна тенденция при всеки следващ избор, като се има предвид, че състоянието на партиите не е най-блестящо от една страна, а от друга – апатията и нежеланието на хората да участват в политическия процес са големи. Това е червената лампа, която светва и около това трябва да се развие целият разговор за едни следващи избори, независимо какви са те – местни, парламентарни или президентски.

– Тоест политиците трябва сериозно да се замислят за сигнала, който изпратиха избирателите.

– Да, това беше по-важният сигнал.

– На някои места забелязахме феномена „всички срещу ГЕРБ“. Омръзна ли ГЕРБ на българите след дългото управление, или виждаме, че наистина нямат алтернатива?

– Трябва да поздравим ГЕРБ. Те са първа политическа сила както по брой гласове, така и по брой общински съветници и кметове. За тези 30 години от 1989 година насам, трудно ще намерим партия, която така безсъмнено печели. Не може да отричаме факта, че ГЕРБ е първа политическа сила, както и не може да отричаме факта, че ГЕРБ е единствената национално представена партия в България. Всички останали, включително и БСП, нямат основание да твърдят, че са спечелили победа, защото правят сравнение с  2015 година. А това е като да си роден и нероден. Когато имаш нула и си получил малко, няма смисъл да правиш сравнение, след като си се похвалил с три успешни избора – да не забравяме, че това ръководство на БСП декларира, че е победило на президентски, на парламентарни и на европейски избори. Нямаше случай, в който да не обясни, че това е някаква победа. А истината е, че БСП има малко разстояние вече от ДПС т.е. техният „възход“ се състои в това да стигнат резултатите на ДПС, както и да постигнат едно увеличение на резултата, което се изчерпва с нарастване на подкрепата основно в София и с около 5000 гласа за листата им в Русе. В 50% от областите в страната БСП няма нито един кмет т.е. БСП не присъства географски на картата на България във всички населени места или равномерно във всички области, което означава, че трудно може да претендира за национален характер. Аз не казвам, че БСП не е националнопредставена, защото присъства в парламента, но е в групата на ДПС, Патриотите, ВОЛЯ – т.е. лишавайки се от национален характер, една партия затваря възможностите да постигне успех повече от 10-12 или 15%. Това е тъжната констатация за БСП.  Ако видим в София кампанията, унищожава възможността за добър резултат на партийна организация и на кандидата за кмет.

– Защо Мая Манолова не успя да направи пробив в София?

– Смятам, че избирателите са много мъдри и идеята, че ще може да ги използваш в едни местни избори за национални каузи, е сама по себе си сбъркана. Когато хората от София отиват да гласуват, те отиват да си избират кмет. По никакъв начин не се виждат на хоризонта възможности за национални избори, нито пък Мая Манолова е станала водач, който да поведе масите на революция и да сменят властта. Като граждански кандидат едва ли някой може да си представи как г-жа Манолова ще махне от власт Борисов и ще започне промяната. Ако говорим за партиен кандидат, това също не може да се предвиди, защото няма нито една партия, която да оспорва властта на ГЕРБ. Дори Корнелия Нинова няколко дни преди първия тур каза, че не са мислили за предсрочни избори т.е. и тя затвори тази врата. Когато фокусът на твоето послание, вместо към местните избори и най-близката изпълнима цел, е насочено към по-далечен времеви период, няма как хората да те подкрепят. Част от избирателите на БСП категорично бяха отблъснати от факта, че нито веднъж г-жа Манолова не се обърна да им благодари на тях, не на партията или на някакви лидери. И тезите на хората бяха – нека си я изберат гражданите и десните, след като от тях чака подкрепа и не се обръща към нас. Така че е имало социалисти, които не са отишли да подкрепят Мая Манолова. От друга страна, десните направиха една сериозна крачка към това да подкрепят кандидат, различен от тях и то толкова ярко свързан с партията, която изконно мразят. Най-решителният аргумент на по-голямата част от т. нар. софийска градска десница на жълтите павета,  е,  че са десни, защото мразят левите. Част от тях гласуваха за Манолова, а това са хора от по-младото поколение и не са обременени от комплекса на преживяното минало и трагедиите в него. Доста сериозна част от тях пълнят тези 6%, които гласуваха с възможността „Не подкрепям никого“. Това е израз на волята на онези десни избиратели, които не могат и не искат да продължат да подкрепят ГЕРБ в София, но не могат да преглътнат факта, че с техния глас кандидат, който не е изконно десен, може да получи власт. Това, изправено пред силната и нарастваща мотивация на хората от ГЕРБ и всички, които смятат, че управлението на София трябва да продължи в същото русло, обяснява защо г-жа Манолова не можеше да постигне по-висок резултат.

– В Пловдив резултатите как ще коментирате? Как си обяснявате факта, че на първия тур погледите бяха насочени към европейската столица на културата, защото имаше сигнали за манипулация на екзитполите?

– Ако някой политик или някой щаб смятат, че има манипулации, те са длъжни да пледират касиране на изборите. Не трябва да се  изказват полувинчати неща. Защото, тогава влизаме в хипотезата на манипулация как да постигна по-добър резултат, как да обясня загубата си. Второ, така както бяха обективните процеси в Пловдив, нямаше как да се случи резултатът, който се твърдеше, че е манипулиран. Защото от една страна стоят партии, от друга – едни местни коалиции, които никога не са имали желание да излязат на централно и национално равнище. Всяка организация, която се базира на политически ценности, се регистрира като национална партия. Подобен тип местни коалиции, чиято единствена задача е да разпределят икономическите интереси в една община, не подкрепям и не смятам, че са добро решение в една демокрация. Когато подобен тип организации се изправят в битка с партиите, логично е партиите да спечелят, защото имат ясна идентификация. Като външен наблюдател, който посещава Пловдив, мога да кажа, че Пловдив страшно се промени, градът е вече друг. Защо хората поискаха да сменят кмета си, при положение, че Пловдив вече е друг – заради това как се държеше този човек. Аз по-недопустимо поведение у един политик, не съм срещала.

– Въпреки това пловдивчани отново заложиха на кандидата на ГЕРБ.

– Да, защото Здравко Димитров не е ново лице за Пловдив, но пък винаги е изразявал вътрешно партийната критика към кмета Иван Тотев. Огромен плюс на този кандидат е, че за пловдивчани Здравко Димитров се е преборил най-накрая Тотев да не е кандидат на ГЕРБ за кмет. Той влиза с един много голям бонус, за разлика от други места, където бяха направени промени в ГЕРБ. В Пловдив тази промяна се дължеше на желанието на голяма част от самата организация в града. Това са все неща, които работят за ГЕРБ. Освен това, членовете на партията работеха много единно, нямаше битка в градската структура. Когато в една партия има единодействие, избирателите са готови да я подкрепят. Когато има спорове и разправии, хората си казват – те вътре не могат да се разберат, аз ли ще съм този, дето ще ги подкрепям. В Пловдив може да говорим и за това, че Славчо Атанасов направи кампания дежавю -посланията му бяха същите, кавито са били и преди години. Няма как да си носител на новото, различното, когато си част от една управленска коалиция. Как някой да реши, че ти си радикалната промяна. Обикновено хората залагат на онзи, който изразява по-сигурната част на тази коалиция.

– След местните избори очертават ли се предсрочни парламентарни, или този път Борисов ще изкара мандата докрай?

– Всичко може да се случи, отсега не можем да гадаем дали ще има предсрочни избори. Борисов изказа абсолютна убеденост, че иска да изкара мандата си докрая. В началото на този мандат апелът на основните опоненти в лицето на БСП към Бойко Борисов беше, че никога не си изкарва мандата и той трябва да си хвърли оставката, за да се случат предсрочните избори. Но тези апели, че през пролетта ще има предсрочни избори, или през есента – не се случиха. Точно преди финала на тази кампания Корнелия Нинова в национален ефир каза, че не са обсъждали предсрочни избои. Предсрочните избори може да се случат, ако хората не могат да търпят повече една власт. Европейските и местните избори показват, че ГЕРБ са първа политическа сила и никой не оспорва това място, БСП е с два пъти по-нисък брой съветници, а за кметовете няма да говорим. Останалите партии в парламента едва ли ще нарушат парламентарното мнозинство и ще предизвикат криза. В този случай няма кое да доведе до предсрочни избори. Освен, ако Борисов сам не подаде оставка.

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close