Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Белият хакер Кристиян напусна разследваната „ТАД груп“
Бизнес България Важно Крими Технологии

Белият хакер Кристиян напусна разследваната „ТАД груп“

Кристиан Бойков
Кристиан Бойков

Белият хакер Кристиян Бойков очаквано избяга от обвинената в хакерство фирма „ТАД Груп“ и вече има нова работа. Новината дойде от профила на пловдивчанина в мрежата за установяване на делови контакти LinkedIn. Кристиян прекратил трудовите си отношения през октомври, пише лупа.бг.

В мрежата Кристиян обяснява, че е заемал длъжност като специалист по киберсигурност във фирмата от февруари 2018.

20-годишният компютърен спец бе един от тримата обвиняеми по делото за източването на личните данни на милиони българи от масивите на НАП заедно с шефа на фирмата „ТАД Груп“ Иван Тодоров, който още е в килията, и търговския директор на дружеството Георги Янков. Бойков е обвиняем в тероризъм чрез компютърно престъпление, а другите двама – като негови подбудители.

След драмата н НАП служителите на „ТАД Груп“ имаха сериозни проблеми, тъй като техниката им бе иззета като останаха и без необходимия софтуер за разработки в сферата на киберсигурността. Все пак с подкрепата на колеги успели да завършват проектите.

Междувременно Кристиян Бойков и приятелите му не спират да се шегуват с прозвището, което младежът получи това лято. Бойков често посещава един от най-известните клубове за електронна музика в родния Пловдив, където се прибра, след като бе пуснат от ареста. Заедно с компанията си се отбелязва от купони със „Само бели хакери“.

Негов приятел пък качи в профила му във фейсбук снимка на работещите пръскачки около Народното събрание с въпроса „Защо???“. Кристиян отговаря с усмивка на закачката, която идва от твърдение на прокуратурата, че хакерите от „ТАД Груп“ са проникнали в сървърите, командващи пръскачките и са щели да ги включат при преминаване на официални гости. После се оказа, че системата е аналогова…

Интересът към свалената огромна база данни от НАП в хакерските форуми, където откраднатите от приходната агенция данни бяха качени след атаката през юли, не отшумява. Първите дни свалянето на гигабайтите с различни данни бе стотици пъти, след което затихна за месеци. От началото на ноември обаче интересът се възобновил.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...