Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Нов мандат със стари похвати в Куклен: Белчева стъпи накриво още на старта
Важно ИЗБОРИ 2019 Коментари Куклен Мнения Регион

Нов мандат със стари похвати в Куклен: Белчева стъпи накриво още на старта

Мария Белчева тепърва ще бере ядове при търсене на мнозинство в ОбС.
Мария Белчева тепърва ще бере ядове при търсене на мнозинство в ОбС.

Спас КУЗОВ


Нов проблемен мандат се задава в Куклен, ако Мария Белчева не успее да преглътне егото си и да проумее, че трябва да управлява от името на всички, а не само на част от гласоподавателите. Поне това се набива на очи от пръв прочит след първата сесия, която трябваше да е тържествена и да постави ново начало за жителите на малката община край Пловдив.

Още в първите минути след клетвата обаче стана ясно, че тактиката на бившата природозащитничка и настояща ревностна герберка ще е да играе с „динамично“ мнозинство, според конюнктурата. Този подход някои политолози го наричат „трапезно“ управление при разпределяне на общинската баница.

Вместо да подаде ръка на достойния противник и професионалист Елена Филева, Белчева предпочете да й обърне гръб и се опита да наложи за председател на местния парламент Стефан Куцинов, човек от най-близкото й обкръжение. Така при първото важно решение на на Общинския съвет новата-стара кметица удари на камък. Куцинов събра едва пет гласа, а Филева беше избрана със 7 за председател.

Кой как точно е гласувал вероятно ше остане тайна, но преброяването на силите по-скоро сочи, че за Филева са гласували тримата от местната коалиция ЗС „Ал. Стамболийски“, СДС, НФСБ, АБВ и четиримата представители на ДПС, а за Куцинов четиримата от ГЕРБ и един от ВМРО. Един се въздържа и той също е от ВМРО. Подозренията за това кой от двамата „войводи“ е подкрепил Белчева засега падат върху Здравко Куманов, въпреки, че той отрече пред ПловдивПрес и заяви, че той е пуснал бюлетината „въздържал се“. Същото обаче твърди и неговата колежка, ромската лидерка Албена Костадинова.

Общинари прогнозираха пред ПловдивПрес как ще се разиграе този сценарий още преди гласуването. Сега кукленци се питат какви ще са следващите ходове на Белчева, за да си осигури мнозинство, защото явно кандидатурата на стария председател от ГЕРБ Стефан Куцинов не е била съгласувана с другите политически сили.

С това неясно мнозинство тепърва кметицата ще има проблеми при гласуването на важни решения в Общинския съвет, а за да ги прокара ще трябва да прави компромиси от всякакво естество, което естествено хвърля сянка върху прозрачното управление, коментират кукленци.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...