Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Астрономията завладя Руската, ученици превърнаха телефона във виртуален планетариум
Образование Пловдив

Астрономията завладя Руската, ученици превърнаха телефона във виртуален планетариум

Ученици от 9 "и" клас и учителката Недялка Траянова се включиха в глобалния проект "Ден на астрономията в училищата" novini-plovdiv-press
Ученици от 9 "и" клас и учителката Недялка Траянова се включиха в глобалния проект "Ден на астрономията в училищата"

Галина ГЕОРГИЕВА

Астрономията завладя Руската гимназия в Пловдив. Телефонът стана виртуален планетариум, а цяла седмица музикалният звънец в ЕГ „Иван Вазов“ известява началото и края на учебните часове с емблематичната мелодия от поредицата “Междузвездни войни”. Идеята е на  ученици от 9 „и“ клас от групата по интереси “Забавна физика”.

14 момчета и момичета от класа се включиха в глобалния проект на Международния астрономически съюз IAU100 и проведоха инициативата „Ден на астрономията в училищата“.

Пред съучениците си от 9 и 10 клас  във вторник те представиха брошура за Stellarium – софтуерен планетариум с отворен код, който генерира интерактивен дисплей на нощното небе.

Така всеки може да използва домашния си компютър или GSM като виртуален планетариум. Приложението изчислява позициите на Слънцето и Луната, планетите и звездите и очертава как би изглеждало небето за наблюдател в зависимост от тяхното местоположение и време.

„Нощно време могат да наблюдават звездното небе, могат да видят как е изглеждало преди време и как ще изглежда в бъдеще от позицията на Луната, съзвездията, Млечния път. Решихме да  рекламираме това приложение, за да резберат съучениците им, че имат възможност без да посещават планетариум, да наблюдават и изучават нощното небе. През март месец по време на пролетното равноденствие ще правим експеримент, за да определяме обиколката на Земята и ще ни трябва точния момент на Зенита. Тогава с мобилното приложение учениците ще определят кога слънчевите лъчи падат перпендикулярно на повърхността на Земята“, обясни пред ПловдивПрес учителката по физика и астрономия Недялка Траянова.

Учениците са подредили и изложба с плакати, представящи някои от най-значимите астрономически постижения, оформили науката, технологиите и културата през последния век. Те са предоставени от Международния астрономически съюз, който чества 100 години.

„Харесват ми астрономията и физиката. Г-жа Траянова предизвика интерес у нас към забавната физика и решхме да се запишем в групата по интереси“, каза пред ПловдивПрес деветокласничката Нора.

Съученичката й Виктория сподели, че учителката им организира екскурзии с научна цел. Посетили Музейко в София и се запалили по астрономията. „Когато госпожата ни каза за инициативата „Ден на астрономията в училищата“ и виртуалния планетариум, бяхме заинтригувани и решихме да споделим със съучениците си емоцията. Във вторник в часа на класа обиколихме всички девети и десети класове и представихме мобилното приложение. И без това  доста време отделяме да ровим в телефона, можем с QR код и приложението да наблюдаваме звездното небе“, допълни Виктория.

Следващата седмица ще бъде подредена изложба от рисунки на съзвездията.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...