Новини Пловдив » България » Жега в БСП! Нинова към Станишев: Кое e авторитаризъм? Кой реши за целувката с Местан?
България Политика

Жега в БСП! Нинова към Станишев: Кое e авторитаризъм? Кой реши за целувката с Местан?

На „Позитано“ 20 ври и кипи. Шести час вече БСП обсъжда представянето си на местните избори, което е първа точка от дневния ред на заседанието на Националния съвет на партията. В сблъсък  влязоха ръководството на партията и вътрешната опозиция.

След като изслуша повечето от ораторите, включително и алтернативния анализ на 50-те социалисти, които й поискаха оставката, Корнелия Нинова отхвърли обвиненията в авторитарен стил. Такива отправи към нея още на влизане на пленума президентът на ПЕС и бившия лидер на БСП Сергей Станишев. Той констатира, че БСП се е превърнала в авторитарна партия, информира Дарик.

„Можете ли да ми дадете поне един пример за това? Кое е авторитаризъм? И ако тези обвинения продължават, то нека да питам кой орган реши за целувката с Местан на Орлов мост?“, контрира Нинова лидера на ПЕС.

Преди това на упреците за подмяна, изказани от Георги Пирински, се противопостави лидерът на младежкото БСП Николай Бериевски. “Не само че успя БСП да събуди активните и млади хора, а вече повече от 3 години се работи към реално обновяване на лицата в партията, за което свидетелства съставът на Парламентарната група, листата ни за ЕП и кандидатите за кметове и общински съветници. Младежката организация се включи активно в кампанията, за което им благодарим”, каза още Бериевски.

По думите му в 156 общини в съветническите листи са включени млади хора до 35 години или иначе казано БСП се яви на избори с 530 кандидати за общински съветници до 35 години. ”Кандидати за кметове и кметски наместници до 35 години има в 21 общини“, опонира младежкият лидер.

По време на дискусията по местния вот Янаки Стоилов е предложил да се излезе с проект за смесена избирателна система при избора на депутати. Бившият соцлидер Михаил Миков пък настоял БСП да загърби позицията си в защита на машинното гласуване, защото избирателите били неграмотни. На пленума присъстваха и спечелилите кметове на БСП. Към единение в партията е призовал новият кмет на Русе Пенчо Милков. „В Русе победихме с единение, компетентност и подкрепата на ръководството на БСП“, казал Милков пред съпартийците си.

„Входът на БСП за местната власт е през областните градове“. Това е един от изводите, който отбеляза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пленума.

Като председател на Националния предизборен щаб той направи анализ и оценка на изминалите местни избори. Според отчета за кметовете на Коалиция „БСП за България” са гласували над 650 хиляди български граждани, което е с близо 100 хиляди повече в сравнение с 2015 година. БСП спечели изборите на първи тур в 35 общини, яви се на балотаж в 57, от които спечели – 24, както и 4-те областни града – Благоевград, Перник, Разград и Русе. В градовете с районно деление левицата се яви на балотаж в 4 варненски, 2 пловдивски и 10 района на столицата, като от тях спечели софийските „Изгрев“ и „Младост“. През 2015-а година БСП е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски района, но няма спечелен нито един.

За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен. ГЕРБ и ДПС, в комбинация с икономически субекти, успяват буквално да превземат малките общини с население до 10 хиляди човека. И ако БСП в началото на прехода беше партия, която печелеше именно селата и малките общини, входът днес на БСП в местната власт е през големите общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно“ – подчерта Кирил Добрев.

Той допълни, че симбиозата между ГЕРБ и ДПС при буквалното разпределяне на малките и средни общини, скоро ще обезсмисли местните избори. „Тук е ролята и мястото на БСП – заедно с хората да спрем този начин на печелене на избори, защото се страхувам, че след 4 години от избори няма да има смисъл. Ако не пресечем тази тенденция, не само ние като партия, но и като общество, се опасявам, че следващият път общините, попаднали чрез схеми между партията на управляващите и ДПС, ще бъдат повече“ – подчерта зам.-председателят на БСП.

Още новини по темата

Станишев: БСП се превръща в лидерска партия. Защо губим на три поредни избора?

БСП обсъжда местния вот, вътрешната опозиция иска оставки

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close