Новини Пловдив » България » От 2020-а: Забраняват движението на камиони по магистралите в петък и неделя
България Важно

От 2020-а: Забраняват движението на камиони по магистралите в петък и неделя

Агенция „Пътна инфраструктура“ забранява движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по най-натоварените автомагистрални отсечки всеки петък от 18 до 20 ч. и неделя от 16 до 20 ч. Забраната ще влезе в сила от 2020 г. и ще важи за периода от 15 юни до 15 септември.

Това става ясно от съвместна заповед на председателя на УС на АПИ, директора на ГД „Национална сигурност“ и изпълнителния директор ан ИА „Автомобилна администрация“. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на АПИ.

Според новите разпоредби движението на тирове през летните месеци ще бъде ограничено по АМ „Тракия“ в петък за участъка от София до Пловдив за пътуващите към Пловдив, а в неделя за отсечката Пловдив – София за пътуващите към столицата, пише economic.bg.

По „Хемус“ ще бъде забранено движение на тежкотоварните камиони над 12 тона в петък и неделя в опредлените летни месеци, от София до пътната връзка при кръстовището с път I-4 (при 87-ми км) в двете посоки.

По „Струма“ забраната в петък ще е за участъка от София до Симитли в посока ГКПП „Кулата“ и в неделя от Сандански до Кресна за пътуващите към София. Забраната по автомагистрала „Марица“ ще важи само за неделя за пътуващите от Харманли до „Тракия“.

Забрани за движение на тирове ще има и по републиканската пътна мрежа в посока от Ребърково до Ботевград. Както и по път I-1 – от етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград до Кресна. По пътя I-5 Русе – Бяла, I-9 Варна – Бургас и път II-99 Бургас – Царево. Забраните за тези пътища ще важат от 15 юни до 15 септември всеки петък от 17 до 20 ч. и всяка неделя от 14 до 20 ч.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR), уточняват от АПИ.

Както и досега през 2020 г. при повече от два почивни и празнични дни, трафикът на тежкотоварните автомобили ще се ограничава в последния работен ден от 16 ч. до 20 ч. и в последния почивен ден – от 14 ч. до 20 ч. За първа година спирането на тежкотоварните превозни средства ще бъде само в посоката с очакван засилен трафик. Целта е повишаване на безопасността на движение, когато много хора тръгват на път, и на пропускливостта на пътната инфраструктура, съобщават от пътната агенция.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close