Новини Пловдив » България » Станишев: БСП се превръща в лидерска партия. Защо губим на три поредни избора?
България Важно Политика

Станишев: БСП се превръща в лидерска партия. Защо губим на три поредни избора?

Оставките не са най-важното. Трябва да се види дали има желание за осмисляне на грешките и за промяна, която да помогне да се спечелят следващите избори. Това заяви преди началото на днешното заседание на Националния съвет на БСП президентът на ПЕС Сергей  Станишев. Според него същественият въпрос е връщането на доверието към партията.

Президентът на ПЕС смята, че БСП се самоизолирала от европейското семейство. „Големият въпрос, който стои пред нас, е защо трета поредна година при три различни избора – национални, европейски и местни, БСП губи. При условия, когато всички виждаме, че ГЕРБ ерозират,  българите не припознават БСП като по-добрата алтернатива. Това е големият въпрос, който трябва задълбочено да бъде обсъден на пленума, а и в целия период до конгреса“, коментира Станишев.

Той предрече, че левицата не я чака добра перспектива за следващите парламентарни избори. „БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. БСП от демократична се превръща в тоталитарна партия“, заключи Станишев. Той обвини още Корнелия Нинова, че обявява БСП за консервативна и традиционалистка партия. Тази подмяна и вътрешните войни в партията се отразявали, според него, върху избирателите.

На подобно мнение са и останалите от вътрешната опозиция.

Лидерът на БСП в Пловдив област Георги Гергов отчита ръста на БСП на отминалите избори – 30-40 000 гласа повече. Той беше категоричен, че сега не е време за оставки.

На същото мнение са и социалистите Янаки Стоилов и Георги Гьоков.

Лидерът на варненската организация Борислав Гуцанов обаче продължава да държи на оставката на ръководството.

„Надявам се, че анализът ще бъде трезв и разумен, а не захаросан, какъвто беше на предходните парламентарни и европейски избори“, коментира Гуцанов, който се оплака, че е бил брутално погазен уставът спрямо варненската организация.

Според него БСП имала голям шанс за добро представяне на парламентарния вот, но това минавало през смените на върха.

С кворум от 115 души започна заседанието на Националния съвет на БСП, предаде „Фокус“. Пленумът е разширен, на заседанието присъстват кметове от партията и общински съветници.

Проектът на дневен ред предвижда четири точки. По първа точка заместник-председателят на БСП и председател на Националния предизборен щаб на партията Кирил Добрев ще представи политически анализ и оценка на резултатите от местните избори.

Проф. Румен Гечев ще представи алтернативните политики на БСП в бюджет 2020 г. В проекта на алтернативен бюджет на БСП за 2020 г. основният фокус е върху дълбоки реформи в три сектора: публични финанси; социален сектор и здравеопазване.

Членовете на Националния съвет ще вземат решение за провеждане на пълен цикъл отчети и избори в БСП. Това се налага, тъй като изтича мандатът на 49-тия конгрес на БСП. Неговото първо заседание се проведе на 7 и 8 май 2016 г., а по устав най-висшият форум на партията се избира за срок от четири години. Това се отнася и за мандата на Национален съвет и председател на партията.

След промените в Устава обаче конгресът няма да е органът, който избира председателя, а той ще се избира пряко от членовете на БСП

Още новини по темата

БСП обсъжда местния вот, вътрешната опозиция иска оставки

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close