майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » Станишев: БСП се превръща в лидерска партия. Защо губим на три поредни избора?
България Важно Политика

Станишев: БСП се превръща в лидерска партия. Защо губим на три поредни избора?

Оставките не са най-важното. Трябва да се види дали има желание за осмисляне на грешките и за промяна, която да помогне да се спечелят следващите избори. Това заяви преди началото на днешното заседание на Националния съвет на БСП президентът на ПЕС Сергей  Станишев. Според него същественият въпрос е връщането на доверието към партията.

Президентът на ПЕС смята, че БСП се самоизолирала от европейското семейство. „Големият въпрос, който стои пред нас, е защо трета поредна година при три различни избора – национални, европейски и местни, БСП губи. При условия, когато всички виждаме, че ГЕРБ ерозират,  българите не припознават БСП като по-добрата алтернатива. Това е големият въпрос, който трябва задълбочено да бъде обсъден на пленума, а и в целия период до конгреса“, коментира Станишев.

Той предрече, че левицата не я чака добра перспектива за следващите парламентарни избори. „БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. БСП от демократична се превръща в тоталитарна партия“, заключи Станишев. Той обвини още Корнелия Нинова, че обявява БСП за консервативна и традиционалистка партия. Тази подмяна и вътрешните войни в партията се отразявали, според него, върху избирателите.

На подобно мнение са и останалите от вътрешната опозиция.

Лидерът на БСП в Пловдив област Георги Гергов отчита ръста на БСП на отминалите избори – 30-40 000 гласа повече. Той беше категоричен, че сега не е време за оставки.

На същото мнение са и социалистите Янаки Стоилов и Георги Гьоков.

Лидерът на варненската организация Борислав Гуцанов обаче продължава да държи на оставката на ръководството.

„Надявам се, че анализът ще бъде трезв и разумен, а не захаросан, какъвто беше на предходните парламентарни и европейски избори“, коментира Гуцанов, който се оплака, че е бил брутално погазен уставът спрямо варненската организация.

Според него БСП имала голям шанс за добро представяне на парламентарния вот, но това минавало през смените на върха.

С кворум от 115 души започна заседанието на Националния съвет на БСП, предаде „Фокус“. Пленумът е разширен, на заседанието присъстват кметове от партията и общински съветници.

Проектът на дневен ред предвижда четири точки. По първа точка заместник-председателят на БСП и председател на Националния предизборен щаб на партията Кирил Добрев ще представи политически анализ и оценка на резултатите от местните избори.

Проф. Румен Гечев ще представи алтернативните политики на БСП в бюджет 2020 г. В проекта на алтернативен бюджет на БСП за 2020 г. основният фокус е върху дълбоки реформи в три сектора: публични финанси; социален сектор и здравеопазване.

Членовете на Националния съвет ще вземат решение за провеждане на пълен цикъл отчети и избори в БСП. Това се налага, тъй като изтича мандатът на 49-тия конгрес на БСП. Неговото първо заседание се проведе на 7 и 8 май 2016 г., а по устав най-висшият форум на партията се избира за срок от четири години. Това се отнася и за мандата на Национален съвет и председател на партията.

След промените в Устава обаче конгресът няма да е органът, който избира председателя, а той ще се избира пряко от членовете на БСП

Още новини по темата

БСП обсъжда местния вот, вътрешната опозиция иска оставки

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...