Новини Пловдив » Свят » Стотици хиляди на протест срещу чешкия премиер
Свят

Стотици хиляди на протест срещу чешкия премиер

Стотици хиляди протестираха срещу властта в Чехия. 250 000 души се стекоха в столицата Прага. Митингът срещу премиера Андрей Бабиш съвпадна с 30-ата годишнина от Нежната революция, която свали комунизма в бившата Чехословакия.

Полицията обяви, че са участвали 200 000 души, а според организаторите броят им е бил 300 000.

Митингът беше свикан от движението „Милион моменти демокрация”, което организира редица протести в цяла Чехия и призовава премиера да подаде оставка.

Протестиращите поставиха ултиматум на премиера и милиардер Андрей Бабиш до края на годината да реши конфликта на интереси – или да се откаже от своя холдинг „Агроферт“ (Agrofert) и собствените си медии, или да подаде оставка от заемания пост. В противен случай ще бъдат организирани масови протести из цялата страна.

„Ако до 31 декември тази година той не реши своя конфликт на интереси, ние имаме готовност от януари да започнем с митинги по цялата страна, които ще имат протестен характер. Те ще бъдат масови и информацията за ситуацията в страната ще се разпространи по цял свят”, заявиха организаторите на митинга.

Бабиш е бивш агент на чехословашките тайни служби, който сега е милиардер. Той е обвиняван в злоупотреба с еврофондове. Европейската комисия го проверява за конфликт на интереси. Бабиш отрича, както за престъпленията, така и че е бил в службите.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close