Новини Пловдив » България » Автоинструктори излязоха на протест заради новите правила за шофьорските курсове
България

Автоинструктори излязоха на протест заради новите правила за шофьорските курсове

Автомобилни инструктори и ръководители на учебни центрове от цялата страна се събраха на протест срещу готвените нормативни промени в сектора. Десетки учебни автомобили изпълниха пространството около столичния храм-паметник „Свети Александър Невски“, за да поставят своите три основни искания – отпадане на електронната система за контрол, отпадане на промяната в броя на учебните часове, както и по-адекватни институционални и браншови решения в сферата на пътната безопасност.

Протестиращите се разграничават от бранша и браншовите структури, които подкрепят проектопромените.

„Браншовите организации излизат и изказват мнение на автошколите и инструкторите, което не съвпада с нашето. Ние не сме „за“ селфитата, нито за увеличаване на часовете. Ние сме „за“ контрол, но не по този начин. Не за този контрол“, посочи пред DarikNews.bg Стоян Стоянов, автоинструктор от Стара Загора.

От бранша се притесняват, че ако броят на учебните часове зад волана се увеличи, това ще повиши цената на курса, което пък ще доведе до отлив на клиенти.

И сега курсистите имат право да си вземат колкото искат часове. Над 70% от всички курсисти взимат шофьорска книжка от първия път. Всичко е в изпита. Там трябва да е контролът на държавата“, смята Стоянов.

„Това е изкуствен контрол. Трябва да купим една скъпа техника, както и приложения за телефоните. Да си купим мобилен интернет. Безсмислено е. Няма кой да ги следи тези неща“, допълва колегата му Петър Кушлев от Велико Търново.

От бранша са пресметнали, че ако готвените промени станат факт, цената на един курс ще се повиши с около 220 лева, а ако се въведе и GPS контрол – още повече.

Инструкторите настояват още за отпадане на кормуване в мъгла, през нощта, както и по магистрала. Предлагат и повишаване в заплащането на изпитващите с цел привличане на висококвалифицирани специалисти и експерти.

Всички свои искания и предложения протестиращите са събрали в специално становище, което са изпратили до министерствата на транспорта и образованието, както и до Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

ПловдивПрес припомня, че часовете за кормуване се увеличават от 31 на 42. За първи път се предвижда нощно шофиране, както и кормуване в силен трафик, на магистрала и в мъгла. Не се въвежда обаче задължението за кормуване на полигон.

Преди всеки час практика ще се прави селфи между курсист и инструктор, което ще става след сдвояване на двата смартфона чрез специалното мобилно приложение.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close