Новини Пловдив » Общество » Безплатната лекция на тема „Радиотелескопите – нов поглед към Вселената“ в Природонаучния музей
Общество Пловдив

Безплатната лекция на тема „Радиотелескопите – нов поглед към Вселената“ в Природонаучния музей

Камен Козарев

Регионалният природонаучен музей – Пловдив и гл. ас. д-р Камен Козарев организират нова астрономическа лекция по случай четвъртата годишнина от откриването на дигиталния 3D Планетариум в Пловдив. Тя ще е на тема  „Радиотелескопите – нов поглед към Вселената“ и ще състои на 21 ноември от 18,30 в Планетариума на музея.

Дигиталният планетариум, разположен в сградата на Природонаучния музей, беше изграден през 2015 година. Модел на американската компания Еванс енд Съдърланд, световен лидер в областта, Планетариумът разполага с купол 8 метра в диаметър, специален прожектор тип “рибешко око“, който позволява прожектирането върху целия купол едновременно. Компютърната програма симулира разходки до различни обекти, събития и явления, които се случват във Вселената, като най-голямото предимство е, че работи в реално време. Залата разполага с 50 седящи места.

В момента програмата на Планетариума включва пълнокуполните шоу-програми “Яростната Вселена“, “От Земята към Вселената“, “IBEX, в търсене на края на Слънчевата система“, “Тъмнината в Космоса“, “Две малки парченца стъкло“, “Далечни светове и извънземен живот“, както и живи презентации на различни теми.

За разлика от оптическите телескопи, радиотелескопите работят не във видимата област, а улавят радиовълни с честота от няколко стотици мегахерца до няколко стотици гигахерца. Те могат да регистрират и най-слабите сигнали в тази област на електромагнитния спектър. Какво означава това за науката? Какво е българското участие в развитието на астрономията?

На тези и още въпроси ще получим отговори от безплатната лекция на тема „Радиотелескопите – нов поглед към Вселената“.

Гл. ас. д-р Козарев получава докторска степен по aстрономия от Бостънския университет, след което работи четири години в Центъра по астрофизика „Харвард-Смитсониън“.

Интересите му се разпростират от наблюдения с космически телескопи на слънчевите високоенергетични частици до алтернативното обучение по приложни науки и популяризирането на науката. Вече осем години Камен Козарев участва като ментор и лектор в програмата „Космически предизвикателства“, чиято цел е да срещне младите хора с водещи космически специалисти от цял свят. Камен Козарев е и един от създателите на дигиталния 3D планетариум в Природонаучния музей в Пловдив.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close