Новини Пловдив » Важно » Издръжката за 4-членно семейство е 2472 лева, в София – 3259! Бедните пенсионери за 1,3 милиона
България Важно Общество

Издръжката за 4-членно семейство е 2472 лева, в София – 3259! Бедните пенсионери за 1,3 милиона

2472 лева е издръжката на живот у нас за четиричленно домакинство към края на септември, отчетоха на пресконференция от Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ.

За София издръжката на 4-членно семейство е 3259 лева. За едно лице необходимите средства да се издържа са 815 лева.

Повишаването на цената на хляба, месните продукти, млеката, електроенергията, водата, твърдите горива са сред основните фактори, довели до оскъпяване на живота на българина.

Във Видин, Кюстендил, Благоевград средната работна заплата (СРЗ) е с около 35% по-ниска от тази в страната. Значителен ръст бележи СРЗ в редица по-малки градове, сред които Разград.

Резултатите на института показват, че над 72% от домакинствата живеят с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжката на живот – 2472 лева.

Обхватът на бедните в страната остава с високи нива. Пенсиите нарастват с по-слаби темпове. Пенсионерите, с пенсии под прага за бедност са над 1,3 млн. души.

С оглед на получените данни КНСБ ще настоява за увеличаване на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст от 380 на 415 лв., увеличение на минималната пенсия от 219,43 лв. на 250 лева от 1юли 2020 г.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close