Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Министър Вълчев: Ще настоявам да се построи поне едно училище в Пловдив
Важно Градът Образование Общество

Министър Вълчев: Ще настоявам да се построи поне едно училище в Пловдив

Галина ГЕОРГИЕВА

Ще настоявам да бъдат отпуснати пари за построяването на поне едно ново училище в Пловдив. По 70 млн. лв. за следващите три години ще бъдат заделени за нови детски градини, доизграждане на училища и строеж на училища и детски градини в цялата страна. Парите са заложени в държавния бюджет. Това заяви в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. Той участва в конференция на тема „Компетентностно базирано образование и педагогиката на 21 век“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Според министъра най-голям е недостигът на училищна инфраструктура в София, Пловдив, Варна, Бургас и Сливенско.

“В България трябва да преминем към едносменен режим в училищата.
Той е важен, защото условията за учене са по-добри при едносменен режим. Все повече проучвания показват, че когато учениците започват по-късно, те са по-мотивирани, мозъкът им работи по-добре. Дори и посещаемостта може да се повиши, когато първият час започва по-късно“, каза Красимир Вълчев.

Министърът обяви още, че в проектобюджета са предвидени 10 млн.лв. за национални програми в сферата на висшето образование за повишаване компетентността на педогогичесските специалисти. Част от средствата ще бъдат заделени за допълнителни стипендии на младежите, които са показали отлични резултати на матурите и кандидатстват за инженери и педагогически специалности.

„Висшите училища ще имат повече средства за практики на завършващите учителска правоспособност. Целта е да накараме вузовете да разработят определени политики, ще ги стимулираме да променят учебните програми за педагогическите направления“, уточни министърът на образованието.

Той акцентира на факта, че преподаването в училище трябва да е интердисциплинарно и да провокира интереса за учене на децата.

„Днешните деца, които са в системата на образование, следващите 40-50 години ще бъдат активни на пазара на труда. От тях ще се изисква умения за задълбочено взаимодействие с машини, базирани на изкуствен интелект, умения в областта на дигиталната креативност. Една голяма част от професиите ще предполагат взаимодействие с алгоритми и трябва подготвим учениците затова. Да ги провокираме в по-голяма степен да учат, всяко дете се учи много повече извън часа и училище – това е промяната, която се случва в образователната система. Учителят трябва да е по-малко лектор, а повече вдъхновител“, препоръча Красимир Вълчев.

Той припомни, че МОН организира конкурс за учители „Иноватори в образованието“, а директорите на училища и регионалните управления по образование също трябва да стимулират креативните учители.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...