Новини Пловдив » България » Проф. Димитър Иванов: След 12 декември ще е ясно бъдещето на българите във Великобритания
България Важно

Проф. Димитър Иванов: След 12 декември ще е ясно бъдещето на българите във Великобритания

Дебатите за Брекзит през последните 3 години парализираха британската политическа система. За пръв път от 100 години в страната ще има предсрочни избори по време на зима, това заяви икономистът проф. Димитър Иванов. Експертът подчерта, че сагата около развода на Великобритания с Европейския съюз е сериозна и е с неясен край.

По думите му ключови моменти, касаещи бъдещето на страната, не са били изяснени преди референдума от 2016 г. Икономистът заяви, че бъдещето на българите, които живеят на Острова ще стане ясно, след като минат парламентарните избори на 12 декември. „Българите във Великобритания са около 110 хил. по данни на посолството.

Говорейки за Брекзит, сънародниците ни ги засягат имиграционната, здравната, образователната и социалната политики. Ако Консервативната партия на Борис Джонсън победи, в зависимост дали ще е в коалиция или не, обещанието е за променени в сегашната имиграционна политика”, коментира той пред bTV.

Според експерта премиерът Джонсън има две основни закани – на Острова да идват само тези, които са поканени чрез работна оферта и въвеждане на т.нар. точкова система, която ще определя способностите на търсещите работа.

Той коментира и темата с болничните. „Първият ден от болничния да не се плаща у нас е показателен докъде сме стигнали след 30 години преход. Вместо да говорим за една пазарна, корпоративна култура и организационна лоялност, ние започнахме да обвиняваме нашите граждани, че са лъжци”, каза проф. Димитър Иванов.

Според него има редица дупки в държавните финанси и ефективността на министерствата. Той смята, че в Бюджет 2020 г. липсват реформи.

„Вдигането на заплатите е малка стъпка напред, но всъщност не решава големите проблеми и не може да замаскира социалното неравенство през последните десетилетия, допълни икономистът.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close