Quantcast
Новини Пловдив » България » Фишове и присъди ще определят „Гражданската“, предлагат нов вариант на „бонус-малус“
Автомобили България Важно

Фишове и присъди ще определят „Гражданската“, предлагат нов вариант на „бонус-малус“

Правилата за въвеждане на системата „Бонус-малус” при застраховката „Гражданска отговорност“ вече са готови и започва общественото им обсъждане. Според документа клас „бонус-малус” ще се определя за всеки собственик на кола, без значение физическо или юридическо лице и то за всеки отделен негов автомобил.

Системата „бонус-малус“ има за цел да стимулира изрядните шофьори, като те получават т.нар. бонус да плащат по-ниска застраховка „Гражданска отговорност“, а шофьорите, виновни за катастрофи и нарушили закона ще плащат повече.

При определяне на цената на „Гражданска отговорност“  ще се взима предвид дали за дадения автомобил има влезли в сила наказателни постановления или фишове. Вторият фактор е дали водачът има влезли в сила присъди за извършени престъпления, опасни за обществото и обществения ред.

Всяка застрахователна компания ще може да понижава и увеличава тарифата в зависимост от двата фактора. Предлагат се 15 или 20 класа в системата „Бонус-малус“ като в съответствие с броя извършени нарушения или пък липсата им, водачът ще бъде позициониран в определен диапазон – „неутрален“, „бонус“ или „малус“, става ясно от проекта, внесен от Комисията за финансов надзор.

Нарушенията, определящи цената на полицата, са в седем категории. Най-много “малус” точки ще носят причинена смърт на пътя и други тежки нарушения – плюс 15. За хулиганско поведение са записани 10 точки, а превишението на скоростта – от 1 до 3 точки в зависимост от километрите над разрешеното.

Опасно изпреварване или шофиране носи 4 “малус” точки. Шофирането с алкохол над 0,8 промила ще носи 5 допълнителни малус точки.

Предлагат се две скали, за да бъде избрана по-работещата от тях. Едната – с 15 класа, неутрален клас е 6-и, 5 класа бонус и 9 класа малус. Отстъпката е 23% от базовата премия, а оскъпяването – 400% от нея.

Втората скала е с 20 класа, базов клас е 8-и, 7 класа са за бонус и 12 за малус. Отстъпката е 25%, оскъпяването пак до 400%. От клас в клас ще може да се преминава след 12 месеца.

Ако шофьор е сниман с превишение на скоростта от 21 до 30 км/ч извън населено място, ще получава една наказателна точка и цената на „Гражданска отговорност“ ще нараства с 10% или с 25%, предвиждат предложените два варианта. Ако обаче превишението на скоростта е с 21 до 30 км/ч в населено място, застраховката ще поскъпва с 30% или със 75%.

Класът на водач и собственик на МПС ще се определя автоматизирано от информационната система на Гаранционния фонд.

„Неутрален“ клас ще се дава на шофьор, който не е бил вписван като такъв в полица за задължителна застраховка и за когото няма информация относно фишове и присъди за извършени от него след 1 януари 2020 г. административни нарушения и престъпления.

В случай, че дадено физическо или юридическо лице е собственик на повече от едно превозно средство, то „Бонус-малус“ клас ще се определя за всяко едно от превозните средства поотделно.

„Бонус-малус“ клас на собственик на МПС ще се определя и на всеки лизингополучател, който е страна по договор за финансов лизинг.

Цената на „Гражданска отговорност“ ще се увеличава с до 400% за неизрядните шофьори, които правят нарушения на пътя. За хората без нарушения има два варианта – максималният размер на бонуса да бъде до 25% от цената на полицата, или до 23%.

Новата система ще се прилага еднакво към фирми, граждани, държава, общини.

При покупка на кола новият собственик ще бъде с неутрален клас по „бонус-малус” системата. Но, за да няма злоупотреби и фиктивно прехвърляне, ако един автомобил отново бъде купен от стария си собственик, ще се взема предвид натрупаните „бонус-малус” точки от предишния период.

Профилът ни ще се определя само на база на нарушенията, извършени след 1 януари 2020 г. А реално ще плащаме застраховка според досието си от януари 2021 г.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...