Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Ще посегне ли Зико на недосегаемите в „Пловдив 2019“?
Анализи Важно Култура Мнения

Ще посегне ли Зико на недосегаемите в „Пловдив 2019“?

Светлана Куюмджиева и Кирил Велчев.

Ваня ДРАГАНОВА


Промени в ръководството на фондация „Пловдив 2019“ ще има скоро, обяви днес новият кмет Здравко Димитров, което налага въпроса какви ще бъдат тези промени. И ще засегнат ли недосегаемите досега артистичен и изпълнителен директор на фондацията Светлана Куюмджиева и Кирил Велчев, на чиято сметка се пише доста спорното представяне на Пловдив като Европейска столица на културата. И безспорното високомерие – не само тяхното, а и на значителна част от хората във фондацията, които живеят с убедеността, че само те разбират от култура, а всеки несъгласен с тях е сетният на света простак. Думата не е случайна, тя беше произнесена по адрес на общинските съветници в предишния мандат.
Драстични промени са нужни, за да се спаси малкото останало от имиджа на Пловдив като Европейска столица на културата и поне последните 3 млн. лв., чието разпределение предстои, да не бъдат похарчени за идеи, които само в „Пловдив 2019“ си ги разбират и харесват.

Иначе няма смисъл от обстойно изброяване на фактите – годината, която трябваше да бъде звездна за Пловдив, ще се запомни с повече скандали, отколкото с ярки културни събития. И няма никакво значение, че вероятно до дни прокуратурата ще обяви, че няма престъпления при откриването на Европейската столица на културата. Агенцията за държавна финансова инспекция вече се произнесе по казуса и констатира само дребни нарушения. Но това е контрол по законосъобразност и майсторите на обществени поръчки няма как да бъдат пипнати по този параграф. Но има и нещо, което се нарича целесъобразност. Иначе казано, близо 3 милиона лева излетяха в небето над Пловдив за няма и час, а програмата на културната столица не успя да увлече пловдивчани в масова еуфория.

Всичко това се прикриваше от Светлана Куюмджиева и сие с надути фрази, каквито сме цитирали нееднократно, но нека още една илюстрация на това явление. Става дума за проект, реализиран в „Столипиново“: „Изкуството на съпричастието радикализира утвърдения жанр изкуство на участието (participatory art). Творческият процес се основава на дълготрайно взаимно и лично опознаване, откриване и обмен на умения и най-важното – съпричастие към другия. Въпреки трудния достъп до базови условия за живот като вода, ток и канализация, регулярни доходи и сигурност за бъдещето си и дома си, хората тук ежедневно се стремят към създаване на красота и естетика.“ Добра стилистика за „Столипиново“, нали?

В последната си година като кмет Иван Тотев разбираше цялата безсмислена високопарност на хората от „Пловдив 2019“ и често ги хокаше от микрофона на Общинския съвет. Но не посмя да смени нито Кирил Велев, нито Светлана Куюмджиева.

Сега на ход е Здравко Димитров. Чакаме.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...