Новини от Пловдив » Здраве » Пловдивчанин заразен с лаймска болест
Здраве Пловдив

Пловдивчанин заразен с лаймска болест

Случай на лаймска болест е регистриран в Пловдив през последната седмица. Това сочи справка в сайта на Регионалната здравна инспекция.

Лаймската болест е инфекциозно заболяване, чийто причинител се предава основно при ухапване от кърлеж. Причинител е Borelia burgdorferi – бактерия, която се характеризира със сложен жизнен цикъл – включващ някои кърлежи и бозайници. Човекът е случаен гостоприемник, при контакт със заразен кърлеж.

Необходими са поне 24 часа престой върху кожата на човек, за да може причинителят да проникне в кръвообращението и да се развие инфекция. Инкубационният период е в рамките на 3 до 30 дни. Независимо от това инкубационният период средно е в рамките на 1 до 2 седмици, считано от деня на ухапването.

Болестта протича в няколко фази на развитие и може да причини увреждания по ставите, кожата, сърцето и нервната система. Първите симптоми са повишаване на температурата, болки в мускулите и ставите, обща отпадналост, главоболие, подуване на лимфни възли.

Според данните на РЗИ намалява броят на болните от чревни инфекции в Пловдив област. През периода 15-21 ноември регистрираните случай са 13 срещу 32 седмица по-рано.

Леко увеличение се отчита при засегнатите от вирусен хепатит. Трима са зарарени през  последния отчетен период срещу един през миналия.

С варицела са 22 души, а 13 са с чревни инфекции. Два са случаите на скарлатина през последната седмица.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...