Новини от Пловдив » Мнения » Съботен цикъл: Отчетът на властта? Ретушът задължителен, победителите не ги съдят
Анализи Важно Мнения Съботен цикъл

Съботен цикъл: Отчетът на властта? Ретушът задължителен, победителите не ги съдят

Зико и Тотев - приемственост и надграждане - ретуш
Здравко Димитров и Иван Тотев рядко са на едно мнение за управлението на Пловдив.

Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл

В толкова далечното наше детство старците си разменяха странна за нас тогавашните деца шега. Грозновата мома казвала на ухажвания от нея по тогавашному момък – не ме гледай така, ти на снимката да ме видиш колко съм хубава…

Изглежда, че и тогавашните фотографи, които са хранили къщите си, като са ходили по села и паланки и са търсили своите клиенти сред крайно пестеливите им жители са му намирали цаката. Разхубавявали са обектите си. Ретуш се е наричала техниката им. И сега така се нарича. С бурното напредване на технологиите се наложи и понятието фотошоп.

Нали вече никой не се учудва, че всички абитуриентски и сватбени снимки са красиви или значително по-красиви от изобразените на тях персони. И портретите на властниците, предишни и сегашни, са винаги ретуширани.

То, като погледнеш, безсмислени разсъждения върху нещо, познато на всички до втръсване. Така е, но се сетих за него, след като се появи съобщението, че г-н Иван Тотев ще отчете втория си кметски мандат не на живо, а в продължаващ 40 минути филм.

На филмите и рекламните клипове по правило всичко е красиво.

На тези, показващи древния ни град, никога не се вижда, че съвсем ни липсват гражданските старания за чиста и спретната жизнена среда. А истината е, че иначе старателните и сравнително добре организирани служителки и служители на „Чистота“ не смогват да се справят с ориенталските ни навици да хвърляме дребните си отпадъци направо по улиците.

За другите видове замърсявания на средата, в която живеем и работим, сега няма да говорим, но и те са последствия, колкото от манталитета ни на мърляви градски жители, толкова и от качествата на управлението ни.

Успешно и сполучливо е управлението на града ни през последния мандат, казват представителите на ГЕРБ в новоизбрания общински съвет. Според тях изразяването на различни от това мнения е проблем на изразяващите ги.

Не е нужно да притежаваш изключителни анализаторски способности, за да разбереш на какво се дължи това солидно самочувствие.

На факта, че новоизбраният кмет на Пловдив, също е представител на ГЕРБ. Победителите не ги съдят. В такива случаи ретушът върху имиджа на партията майка е повече от задължителен. Основната ревизия на случилото се през последните 4 или 8 години в общината се отлага с най-малко още един мандат.

Довчера играещата ролята на опозиционно острие г-жа Дани Каназирева сломи политическата си жестокост. Умело възхитена от изборната победа на ГЕРБ, тя бе трансферирана в екипа на държавното му управление.

В дует с г-н Здравко Димитров веднага подхванаха най-наболелия според тях проблем – хаоса в автомобилното придвижване в града ни. Г-н Димитров се зае със задръстванията в града и паркирането. Г-жа Каназирева – с нощните гонки. Дано успеят!

Но да се върнем на филма отчет. Ако някой си е мислил, че сред основните му акценти е можело да бъде поставен проблемът с т.нар. транспортен проект, заблуждавал с е. Нищо, че за него са похарчени 44 милиона лева. Нищо, че двадесет милиона от тази сума са отишли за електронната система на този проект. Нищо, че тя нито работи, нито някой казва кога ще заработи.

Всяко зло за добро, казва примиренческата ни поговорка. Десетки наши позапазили силиците си пенсионери добавят към оскъсните си пенсиики заплатките си на кондуктори. Едва ли електронната система за таксуване би могла да постигне същата степен на хуманност и със същата топлота да произнася перодично: “Нетаксувани, моля…“

За пробива „Модър – Царевец“ да не отваряме дума, доколко го има или няма в споменавания отчет. За това, че т.нар. Тютюнев град така и не стана артистичен център, а си остана в руини и че Адата не се превръна в градски атракцион, възпитаните премълчават. За да не ги причислят към нетактичната и деградивна опозиция.

Имаме нужда все пак от общоградски мечти, които да се превърнат в легенди точно с неосъществяването си. Нали си спомняте лирическия герой на Валери Петров, който мечтаеше да си има часовник. Когато се сдоби с часовник, изгуби мечтата си. Ти вече имаш часовник, но нямаш мечта! А нали за духовния човек мечтата е по-стойностна и по-възвишена от часовника. А нали нашият град е град на духовността. Поне в нашите мечти.

Ти не гледай дреболиите като фасовете и хартийките по улиците, ти на филм да го видиш този нащ древен и вечен град!

То не е никак пловдивско, но е полезно да се знае. На Влади Варгала мъртвата му баба му се явила по време на един от пиянските му делириуми и застрашително му размахала пръст. И това бил по-силният от зависимостта и порока мотив да зареже решително къркането.

Влади Варгала е много готин, но си е шопче на сто процента, което е свикнало да се вглежда в себе си не толкова през обикновеното огледало, колкото през телевизионния и филмовия екран. Където образът се обработва от специално квалифицирани специалисти. Освен това обича да се шегува, понякога добродушно, понякога доста подигравателно, с наивниците. Важното е, че се е отървал от пиянството.

Защото то пиянството и алкохолът въобще са намерили солидно място в живота ни, точно защото ретушират действителността. Макар и за кратко и силно я разкрасяват. Е, нерядко водят до лоши и дори тежки последствия, но нали всеки си има баба. Жива или покойна, която да му се яви в някой от делириумите и да го спаси.

Оказва се, че и продължителното присъствие във властовите структури ретушира действителността в очите на овластените. Както в зависимите от алкохола! Иначе защо те биха казвали на управляваните, че живеят във все по-добър свят, а управляваните упорито споменават майките им в неприличен контекст. И при този дисонанс човек се чуди какво правят бабите на тези управници. Живи или покойници! Управниците в перманентен властови делириум, а бабите им никакви ги няма във виденията им. Ни наяве, ни във филмите отчети.

 

Още
Иван Тотев отчита резултатите от управлението си с филм

Тотев за филма отчет: Похвалихме се малко

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...