Новини от Пловдив » Важно » У нас нахлува циклон от Средиземно море, идат дъжд, сняг и гръмотевици
България Важно

У нас нахлува циклон от Средиземно море, идат дъжд, сняг и гръмотевици

В Пловдив се очаква да завали дъжд, който да охлади трайно.

Порои и силни гръмотевични бури се очакват днес над Гърция и Егейско море, прогнозира „Meteo Balkans“. Валежите над южната ни съседка ще са проливни, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Общото количество дъжд за 48 часа може да надмине 100 литра, южно от Родопите По-значителни ще са дъждовете над северната част на Гърция – в Тесалийското поле главно, и по долината на река Вардар.

Причината е мощен средиземноморски циклон, който се зароди над Лигурско море в събота вечерта и вече достига Егейско море.  През следващите часове ще се изнася североизток през следващите 48 часа към Черно море, и ще завлича трансформиран студ откъм Източноевропейската равнина.

Първо започва да вали над Средните Родопи и Пловдивското поле може би около залеза или от ранния следобед не е изключено, валежните зони обхващат изцяло Родопите и Пирин, както и долините на Струма и Места.

Още от сутринта ще превалява слабо на югоизток, в Бургаската низина и над Странджа, както и на север ще обхване Източна Стара планина, южните склонове, най-интензивен ще е дъждът след полунощ, вече във вторник.

България постепенно ще попада под циклонално поле , като очакваме до края на днешния ден се очертава да завали дъжд над цялата страна, а по-планините от над 1500-2000 метра надморска височина отново ще започне да трупа сняг. Очакванията обаче са за скромни количества – до 20 см в Рила и Пирин, както и малко в Калоферската планина, от Амбарица през Купените и до Ботев, а може и до масива Триглав да понатрупа 5-10 см. В Родопите изобщо няма очаквания, макар и да не се изключени около първенците – Голяма Сюткя, Перелик и Широколъшкия снежник, извисяващ се величествено над село Гела.

Най-интензивно ще се лее дъжд на юг от Балкана и в Странджа, почвата вече там е преовлажнена, за изминалите 24 часа, от събота сутринта до неделя в планината са се излели над 75 литра дъжд.  В съботния ден, когато на запад валежните зони се изнесоха и поспря да вали, на изток и на североизток продължи, и в Странджа отчита най-голямо изливане. Това доведе до рязко повишаване на нивото на река Ропотомо в горното течение при село Веселие, 80 см спрямо предходния ден

Очаква се дъждовете да надминават 50 литра. Червен Код се издава за по-значителни валежи, като очакванията са локално в Тесалийското поле, според изчисления на регионалните модели, общото валежно количество до петък, предпоследния ден на есен 2019 г., да надхвърли 250 литра.  Преминаването на циклона на юг от Родопите ще създава условия за гръмотевични бури и внезапни усилвания на вятъра. Оранжев код се издава за южно от Стара планина за есенен тип дъждове с продължителност над 18 часа, ще има да се лее доста, а от Родопите на юг е червеното, вече извън територията на страната.

Гръмотевици също няма да липсват, предзимни прегърмявания са възможни в Южна България. Средиземноморецът ще вкарва топло първоначално и с изтеглянето си на североизток ще започне със завличането на студ. Очакваният дъжд за цяла Тракия, Родопите, Бургаската низина, Средна гора, както и на запад към Софийското поле, долините на Струма и Места, Рила и Пирин е до не повече от 50 литра. Почвата обаче е добре овлажнена, от сушата след серията от средиземноморци не остана и помен, реките вдигнаха нивата, измъкнаха се от маловодието, а сега по всичко личи, че се очаква и ново повишение, Ропотамо, както и другите по-малки реки, вливащи се директно в Черно море – Китенска – Караагач, Дяволска, Факийска и Средецка най-вероятно значително ще вдигнат нивата, предвид, че след вчерашните обилни дъждове бяха по-умерени. Странджа досега оставаше извън вниманието на преминаващите средиземноморци, но ето вчера започна да се проявява, това поставя началото на зимния максимум на валежите в южните части на страната, и свързаното с него постоянно по-високо ниво на реките.

Арда също ще вдигне пак водите, а течащите на север родопски реки – Въча, Чепеларска и Чепинска, не са с толкова добре изразено средиземноморско влияние върху отока през зимните месеци, макар че не е изключено такова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...